50 days of green happiness
Vega(n) Food

50 days of Green Happiness – Wintereditie review

Ik heb – inmiddels alweer een tijdje geleden – heel vaak op het punt gestaan het boek ‘Your 50 days of Green Happiness’ aan te schaffen. Maar iedere keer hield iets mij tegen. De prijs van het boek vond ik toch wel érg hoog en bovendien had ik geen idee of het dieet wel iets voor mij zou zijn. Niet eens zozeer qua voeding, maar meer de hele hype er om heen. Vervolgens kwamen de meiden van The Green Happiness wel erg vaak in nieuws en niet altijd even positief. Er is heel veel kritiek op hen geweest. Toen dacht ik: oke laat maar. Maar wat doe je dan als je verrast wordt met een exemplaar van het winterboek? Dan ga je toch even lezen. Daarom vandaag tóch een review van ‘Your 50 days of Green Happiness’. 

Your 50 days of Green Happiness – winterboek

Ik denk dat Tessa en Merel van The Green Happiness inmiddels geen introductie meer nodig hebben? Nou vooruit, een heel korte dan 🙂

Your 50 days of Green Happiness is een gezondheidsprogramma voor een gezond lichaam en een stralende huid. Of je nu een paar overtollige kilo’s kwijt wilt. energieker wilt worden of je huid wilt verbeteren, het vijftig dagen durende programma biedt je complete dagschema’s met lekkere recepten. Hierbij maken ze gebruik van plantaardig, onbewerkt voedsel. Voedsel dat volgens deze dames beter is voor je spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Dit zorgt op den duur voor een plattere buik, een betere weerstand, meer energie en een mooiere huid.

Er is zowel een zomer- als een wintereditie verkrijgbaar, ik heb laatstgenoemde ontvangen.

50 days of green happiness

Kritiek op The Green Happiness

De recepten van The Green Happiness zijn volledig veganistisch, vetarm, geraffineerd suikervrij en rijk aan koolhydraten. Hier ligt ook een groot deel van de kritiek, onder andere van het Voedingscentrum. Zo zegt het Voedingscentrum dat je met dit dieet voedingstekorten oploopt, zoals vitamine B12, calcium en eiwitten. Ook heeft het Voedingscentrum als kritiekpunt dat The Green Happiness niks over vitamine B12 zegt. Dit is echter niet waar, het wordt zeer zeker wel genoemd dat je extra vitamine B12 moet slikken bij een vegetarisch/veganistisch dieet. Ook staan bij de recepten tips beschreven hoe je extra eiwitten aan je gerechten kunt toevoegen. Er staan zelfs suggesties van vis en vlees genoemd. Met andere woorden: de recepten zijn in de basis vegan, maar je hoeft het dieet niet per se strikt veganistisch op te volgen.

50 days of Green Happiness: sfeervol & informatief winterboek

Goed, genoeg kritiek dus, maar laten we eens naar het boek zelf kijken. Daar kan ik in ieder geval over zeggen dat het echt prachtig vormgegeven is. Mooie foto’s van allerlei recepten en van winterse sfeerbeelden. Het boek is overigens ontzettend dik en zwaar; niet zo gek want er staat ontzettend veel informatie in. Merel en Tessa vertellen uitgebreid over gezondheid in het algemeen, en delen handige tips hoe je gezond kunt eten met een klein budget, hoe je je maaltijden kunt (voor)bereiden en hoe je omgaat met mensen in je omgeving die een ander eetpatroon hebben. Daarnaast zijn ook nog eens 50 dagmenu’s helemaal uitgewerkt, het boek bevat in totaal meer dan 200 recepten! Het ziet er allemaal keurig verzorgd uit.

Lekkere recepten

Ik heb niet het complete programma gevolgd (ik zal je straks uitleggen waarom ik dit niet heb gedaan), wél hebben we een aantal recepten geprobeerd. Dit zijn met name ontbijtjes, dinerrecepten en snacks. De recepten smaakten allemaal heerlijk. Pannenkoeken als ontbijt? Een caramel bar als tussendoortje? Daar zeg ik echt geen nee tegen 🙂

Wat ik heb gemerkt is dat de recepten rijk zijn aan koolhydraten. Iets wat ik toch lastig vind, want in mijn achterhoofd heb ik het idee dat veel koolhydraten eten ongezond is. Zéker na het lezen van het boek Lichter van William Cortvriendt, die juist beweerd dat we vooral vet en eiwitten moeten eten en koolhydraten moeten vermijden. Lekker verwarrend weer, want wie heeft er nou gelijk? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Wel denk ik dat – mocht je dit 50 dagen voedingsplan strikt opvolgen- je een eiwittentekort oploopt. Ik durf dit plan daarom niet 50 dagen lang te volgen. Of misschien is het gewoon een kwestie van gezond verstand.

Daarnaast is het zo dat het bereiden van de maaltijden veel voorbereiding vraagt. Ik bedoel, om sushi in donutvorm te gaan maken en mee te nemen naar mijn werk is mij toch echt een brug te ver. Ik eet graag gezond, maar het moet wel makkelijk zijn en passen in ons drukke gezinsleven. Maar eerlijk is eerlijk: Your 50 days of Green Happiness biedt ontzettend veel inspiratie. Gebruik daarom gewoon de recepten die wél voor je werken of geef er een eigen twist aan. Dit blijf ik dan ook gewoon doen. Healthy pancakes op zondagochtend: ik zie het wel zitten!

Your 50 Days of Green Happiness (Hardcover, 350 pagina’s) kost 25,44 euro en is verkrijgbaar via Bol.com

Heb jij ervaring met het programma van Your 50 Days of Green Happiness? Let me know, ik ben benieuwd naar je ervaring!

Meer interessant leesvoer:
Nu afvallen en nooit meer aankomen boekreview
Hormonale disbalans + effect op je gewicht

You Might Also Like...

6 Comments

 • Mariëlle
  12 oktober 2018 at 08:24

  Ik heb laatst geschreven over één van de andere boeken, ook heel tof! Al heb ik zelf ook niet de receptenplanning gevolgd haha

 • Jessica J.
  12 oktober 2018 at 10:10

  Ik vind dit echt zooo ontzettend duur, zelfs voor zo’n mooi vormgegeven boek. En ik hou niet van recepten die veel voorbereiding nodig hebben, ik wil iets dat ik snel en gemakkelijk in elkaar geflanst krijg en dat bij voorkeur ook nog eens relatief gezond is. Veeleisend, haha. Ingewikkeldere, speciale recepten zijn goed op oudejaarsavond ofzo. 🙂

 • Anja - Minimalist Dutchie
  12 oktober 2018 at 10:37

  Ik kom van origine uit de voedingshoek en wordt kriegelig van dit soort initiatieven. Niet alleen omdat de informatie die wordt gegeven soms fout is (en dan zelfs schadelijk kan zijn!) maar ook omdat er geld verdiend wordt aan iets dat van levensbelang is (goede voeding) en dat terwijl er goede, juiste informatie gewoon vrij (gratis) verkrijgbaar is, Gewoon bewust de consument manipuleren en in de war brengen. Je hoort, ik kan er niet achter staan 🙂

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:09

  Snap ik helemaal hoor! Wij eten (meestal) gezond, maar als je allebei werkt + en in ons geval ook nog voor kinderen moet zorgen, ben ik gewoon blij als er snel iets op tafel staat 🙂

 • Greenblush
  12 oktober 2018 at 11:12

  Dat in de war brengen word ik zelf ook gek van. Hoe meer ik over voeding lees, hoe minder ik er van snap. Ik lees in verschillende boeken zóveel tegenstrijdige informatie, dat weerhoud mij er ook al van om zo’n plan strikt op te volgen.

 • Inge | Monsieur Mango
  12 oktober 2018 at 18:41

  Oooh zo herkenbaar! Ik heb ook heel lang getwijfeld of ik een boek zou kopen. Het ziet er inderdaad prachtig uit en ik lees ook veel positieve reacties van mensen die het boek hebben gevolgd. Ik vind het boek wel ontzettend duur en je bent inderdaad wel heel veel tijd aan de bereiding kwijt. Ik heb het boek daarom nog niet gekocht en ik weet ook niet of ik dat ga doen, al ben ik wel benieuwd naar de recepten. 🙂

Leave a Reply