zelf zeep maken werfzeep
Green beauty

Zelf zeep maken met de workshop van Werfzeep

Afgelopen vrijdag heb ik iets gedaan wat ik al heeeel lang een keer wilde doen: namelijk zelf zeep maken! Met een groep van 11 ‘Groene bloggers’ spraken we af in Utrecht, bij zeepziederij Werfzeep. En wat een ontzettend gezellige middag was dat zeg! 

Zelf zeep maken bij Werfzeep

Mijn eigen beauty DIY’s maken, ja dat vind ik nou echt leuk om te doen. Ik pak daarom regelmatig mijn boeken ‘Eetbare Schoonheid‘ en ‘Detox je huid‘ erbij om inspiratie op te doen. Om mijn eigen koffie scrub te maken bijvoorbeeld. Zelf zeep maken was echter voor mij nog een brug te ver, omdat het een (deels) chemisch proces is, waarbij je aan de slag moet gaan met loog (NaOH, oftwel Natriumhydroxide). Aangezien dit proces niet geheel ongevaarlijk is, leek het me wel een fijn idee om een zeep DIY een keer met een ervaringsdeskundige te doen.

En over ervaringsdeskundigen gesproken: toen Iris opperde om een keer met een groepje bloggers af te spreken en een workshop zeep maken bij Werfzeep te volgen, hoefde ik niet lang na te denken. Hier moest ik bij zijn!

De zepen van Werfzeep

Ik vind Werfzeep echt te gek. Want hoe tof is het als je op een dag besluit zeepzieder te worden en alleen nog maar fantastische ambachtelijke zeepjes gaat brouwen in allerlei heerlijke geuren? Eigenaresse Evelien deed het. De zeep van Werfzeep bestaat overigens uit natuurlijke en biologische ingrediënten. De loog is uit het eindproduct verdwenen. De zeep bestaat alleen uit natuurlijke oliën, boters, kruidenextracten en etherische oliën. Géén synthetisch parfum of uitdrogende ingrediënten. Ook geen palmolie trouwens, of onnodig verpakkingsmateriaal. De meeste zepen zijn vegan en uiteraard dierproefvrij. En er is een ruime keus: ook shampoozeep en scheerzeep is bij Werfzeep verkrijgbaar!

De workshop!

Samen met andere groene bloggers volgde ik de workshop bij Werfzeep (geen spon overigens). Eerst kregen we uitleg over de ingrediënten en het zeepmaakproces. We mochten aan allerlei heerlijke etherische oliën ruiken. Daarna werd het tijd om in groepjes aan de slag te gaan.

De basis van de zeep bestaat uit kokosolie, cacaoboter, olijfolie en saffloerolie. Deze ingrediënten dienden eerst verwarmd te worden op een kookplaatje tot zo’n 45 graden. Later werd de loog aan toegevoegd en mixen maar! Tot slot voegden we de etherische oliën aan de zeep toe. We kozen voor ene mix van bergamot, sinaasappel, citroen, limoen, rozemarijn en ceder. Een mix van citrus en kruiden! Tot slot werd de (nog vloeibare zeep) in een mal gegoten. Wij bedekten de zeep met een laagje lavendel en calendula blaadjes. Gewoon, vonden we leuk 😉 De zeep zag overigens uit om op te eten, het leken wel taartjes, zo lekker!

Het resultaat van de zeep workshop

Helaas zullen we nog een aantal weken geduld moeten hebben om het eindresultaat te kunnen bewonderen… en te testen natuurlijk! De zeep (die volgens de koude methode gemaakt is), moet eerst nog 4 tot 6 weken uitharden. De zeep wordt daarna naar ons opgestuurd. Ik ben heel benieuwd naar de geur en de werking. Ik vond het in ieder geval ontzettend tof en gezellig om met een groep leuke mensen ons eigen zeepje te kunnen maken!

Wil je ook eens zelf zeep maken? Lijkt het je leuk om een workshop te volgen? Of gewoon eens een natuurlijke zeep uitproberen? Neem dan eens een kijkje op de website van Werfzeep. De zeep is ook verkrijgbaar via bol.com

Heb jij wel eens zelf zeep gemaakt?

You Might Also Like...

3 Comments

 • Kim
  28 november 2017 at 09:54

  Ahhh wat een leuke workshop! En inderdaad heel tof om dit als eigen bedrijf te hebben. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 • Geanne | Sweet Suzie
  28 november 2017 at 13:01

  Het was inderdaad een heel leuke workshop en het was leuk om je te ontmoeten! 🙂

 • Mariëlle
  28 november 2017 at 18:09

  Oeeh die wachttijd, dat zou ik niet kunnen hoor 😛 Ben altijd zo benieuwd! Lijkt me wel super leuk om te zien 🙂

Leave a Reply