Vega(n) Food

Vegan meringues recept, voor luchtige meringues

Vegan meringues

Ondanks dat ik (nog) geen vegan ben, hou ik er van om recepten uit te proberen die vrij zijn van dierlijke ingrediΓ«nten. Want dat bespaart niet alleen dierenleed, het is ook nog eens beter voor het milieu. Ei vervangen vind ik persoonlijk nog wel een lastige, maar hey, deze vegan meringues zijn toch echt helemaal ei-vrij!

Ik hoor de mensen in mijn omgeving al denken: ‘wat heb je noΓΊ weer gemaakt!’. Nou vegan meringues dus. Gemaakt van, jawel, aquafaba. Een paar maanden geleden was ik op bezoek bij De Gezondheidsbeurs. Tijdens een lezing hoorde ik dat je het vocht van kikkererwten (oftewel, aquafaba, ook wel bonenwater genoemd) als eivervanger kan gebruiken. Ik vond dat idee zo maf, grappig en intrigerend tegelijk, dat ik dacht; dat MOET ik een keer proberen. Ik hou van experimenteren en van dingen die ‘anders’ zijn. Kan ik ook niks aan doen πŸ™‚

Aquafaba heeft een structuur dat op eiwit lijkt. Je kunt aquafaba dus prima opkloppen en het mengsel gebruiken voor allerlei bakrecepten waar je anders eieren voor zou gebruiken.

Toen ik laatst een pot kikkererwten leeg wilde kieperen, dacht ik: ‘ho, stop! Eerst het vocht bewaren!’ Ik heb het vocht van de kikkererwten opgevangen en vervolgens weer terug in de pot gedaan. Nu moest ik alleen nog bedenken wat ik ermee ging doen. Het idee was al snel geboren. Ik ging voor vegan meringues!

Vegan meringues

Vegan meringues recept

Goed dit recept was een spontane actie, want ik verzon het ter plekke en feitelijk gezien deed ik maar wat. Maar ik heb wel eens vaker meringues van eieren gemaakt, dus ik ging er vanuit dat het principe hetzelfde zou zijn. En potverdorie, deze vegan meringues zijn Γ©cht goed gelukt! Ze zijn knapperig van buiten, maar fluffy van binnen. Iemand vroeg aan mij of ze niet een kikkererwten nasmaak hebben, maar nee, wij proefden dat niet. Ik had namelijk mijn gezin deze meringues laten proeven zΓ³nder te vertellen waar ze van gemaakt waren. Ze hadden het niet door. Er zit natuurlijk ook genoeg suiker doorheen dus dat zal ook wel meegeholpen hebben. πŸ˜‰

Benodigdheden:

  • Het vocht van een pot biologische kikkererwten
  • 100 gram poedersuiker, vervang eventueel een deel met vanillesuiker
  • een zeef, kom, mixer, oven, bakplaat met bakpapier

Hoe werkt het?

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe het kikkererwten vocht in een kom en klop net zo lang met een mixer totdat het stijf en stevig wordt. Let op: dit kan echt wel een tijdje duren, hou vol! Zodra het mengsel stijf is kun je met behulp van een zeef de poedersuiker toevoegen. Roer voorzichtig door, want anders gaat de luchtigheid eruit. Verdeel het mengsel in hoopjes op de bakplaat met bakpapier. Laat er wat ruimte tussen, want het gaat nog narijzen in de oven. Zet de bakplaat daarna in de oven. Het is een beetje van je oven afhankelijk hoe lang het in de oven moet. Bij mij duurde het 1 uur en 45 minuten totdat het klaar was. Zet de oven uit, maar laat de vegan meringues in de oven afkoelen om te voorkomen dat ze in elkaar zakken.

Meringues zijn niet gezond, maar aquafaba bevat beduidend minder calorieΓ«n dan eieren. Het bevat geen vet en het is rijk aan eiwitten. Het voordeel van aquafaba is dat het goedkoop en afvalbesparend is. En je hoeft niet bang te zijn voor een eventuele salmonellabesmetting. Leuk om mee te experimenteren!

Eet smakelijk!

 

 

4 Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
3 mei 2017
Next Post
3 mei 2017

4 Comments

  • MariΓ«lle

    Ik ben er niet zo van, maar ze zien er goed uit!! En vegan, love it πŸ™‚

  • Djuli

    Dit wil ik nog steeds een keer proberen! Maar ik lees ook heel vaak dat het helemaal mislukt dus ik durf niet zo goed haha

  • Merel

    Ik vind koken met aquafaba zo leuk! Het heeft bijna iets magisch πŸ™‚

  • hillybillybeauty

    Dat ziet er lekker uit! Ik zie mijn meiden dit wel maken, die houden wel van bakken enzo. ( en ik van het opeten! )

Leave a Reply

Instagram

  • Double rainbow πŸŒˆπŸ’šπŸ . . . #rainbow #doublerainbow #magic #regenboog #nature #rain #beautiful #sky
  • Herinneren jullie nog het boek 'eetbare schoonheid' dat ik laatst liet zien? Gisteren maakte ik de chocolade-rozenbonbons naar een recept uit het boek. Ze smaken heerlijk! 😍 . . . #roses #chocolate #delicious #goodfood #food #gimmemore #enjoy #weekend #baking #cooking #realfood #flowers #herbs #cacao #greenblogger #instafood #instadaily #picoftheday #sugarfree
  • Boswandeling πŸ’šπŸƒπŸ‚πŸ Even opladen na een drukke week en nu relaxed aan het weekend beginnen 😊 . . . #forest #forestwalk #herfst #november #autumn #fall #leaves #bos #boswandeling #nature #hike #hiking #recharge #zen #kids #wetime #familytime #wijtijd
  • Heaven πŸ’šπŸ˜ @sharpsharp_food @holistiknl . . . #vegan #veganfoodshare #raw #rawvegan  #holistik #holistikreformhouse #wholefoods #heaven #greenblogger #fruit #delicious #veganpie #foodpic #instafood #healthyfood #veganfood #cleaneating
  • Vandaag blik ik terug op een heel tof fair fashion event waar ik bij aanwezig mocht zijn: Pause pop up! Ik vertel er alles over op m'n blog πŸ’š (πŸ“· Rosa van Ederen) #pausepopup #fairfashion #ethicalfashion #fashionshow #frontrow #fashion #fair #ethical #linkinbio #slowfashion #pause #fairfashionshow #fashiondesigner #sustainablefashion #sustainable
  • Wat een bijzonder boek is dit! #eetbareschoonheid is een boek vol gezonde recepten voor je lichaam Γ©n je huid. Met heel veel #DIY recepten om je eigen natuurlijke verzorgingsproducten te maken. Review staat vandaag op de blog (zie #linkinbio) πŸ’š . . . #beauty #naturalbeauty #diybeauty #recipes #feelgood #food #healthyfood #goodfood #cleaneating #cookbook #skincare #naturalskincare #sample #gekregen #bblogger #greenblogger #greenliving #ecolifestyle #greenlifestyle #greenbeauty #ecobeauty #review #instadaily #picoftheday #aromatherapy

Follow Me!