Eten & drinken

Vegan meringues recept, voor luchtige meringues

Vegan meringues

Ondanks dat ik (nog) geen vegan ben, hou ik er van om recepten uit te proberen die vrij zijn van dierlijke ingrediรซnten. Want dat bespaart niet alleen dierenleed, het is ook nog eens beter voor het milieu. Ei vervangen vind ik persoonlijk nog wel een lastige, maar hey, deze vegan meringues zijn toch echt helemaal ei-vrij!

Ik hoor de mensen in mijn omgeving al denken: ‘wat heb je noรบ weer gemaakt!’. Nou vegan meringues dus. Gemaakt van, jawel, aquafaba. Een paar maanden geleden was ik op bezoek bij De Gezondheidsbeurs. Tijdens een lezing hoorde ik dat je het vocht van kikkererwten (oftewel, aquafaba, ook wel bonenwater genoemd) als eivervanger kan gebruiken. Ik vond dat idee zo maf, grappig en intrigerend tegelijk, dat ik dacht; dat MOET ik een keer proberen. Ik hou van experimenteren en van dingen die ‘anders’ zijn. Kan ik ook niks aan doen ๐Ÿ™‚

Aquafaba heeft een structuur dat op eiwit lijkt. Je kunt aquafaba dus prima opkloppen en het mengsel gebruiken voor allerlei bakrecepten waar je anders eieren voor zou gebruiken.

Toen ik laatst een pot kikkererwten leeg wilde kieperen, dacht ik: ‘ho, stop! Eerst het vocht bewaren!’ Ik heb het vocht van de kikkererwten opgevangen en vervolgens weer terug in de pot gedaan. Nu moest ik alleen nog bedenken wat ik ermee ging doen. Het idee was al snel geboren. Ik ging voor vegan meringues!

Vegan meringues

Vegan meringues recept

Goed dit recept was een spontane actie, want ik verzon het ter plekke en feitelijk gezien deed ik maar wat. Maar ik heb wel eens vaker meringues van eieren gemaakt, dus ik ging er vanuit dat het principe hetzelfde zou zijn. En potverdorie, deze vegan meringues zijn รฉcht goed gelukt! Ze zijn knapperig van buiten, maar fluffy van binnen. Iemand vroeg aan mij of ze niet een kikkererwten nasmaak hebben, maar nee, wij proefden dat niet. Ik had namelijk mijn gezin deze meringues laten proeven zรณnder te vertellen waar ze van gemaakt waren. Ze hadden het niet door. Er zit natuurlijk ook genoeg suiker doorheen dus dat zal ook wel meegeholpen hebben. ๐Ÿ˜‰

Benodigdheden:

  • Het vocht van een pot biologische kikkererwten
  • 100 gram poedersuiker, vervang eventueel een deel met vanillesuiker
  • een zeef, kom, mixer, oven, bakplaat met bakpapier

Hoe werkt het?

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe het kikkererwten vocht in een kom en klop net zo lang met een mixer totdat het stijf en stevig wordt. Let op: dit kan echt wel een tijdje duren, hou vol! Zodra het mengsel stijf is kun je met behulp van een zeef de poedersuiker toevoegen. Roer voorzichtig door, want anders gaat de luchtigheid eruit. Verdeel het mengsel in hoopjes op de bakplaat met bakpapier. Laat er wat ruimte tussen, want het gaat nog narijzen in de oven. Zet de bakplaat daarna in de oven. Het is een beetje van je oven afhankelijk hoe lang het in de oven moet. Bij mij duurde het 1 uur en 45 minuten totdat het klaar was. Zet de oven uit, maar laat de vegan meringues in de oven afkoelen om te voorkomen dat ze in elkaar zakken.

Meringues zijn niet gezond, maar aquafaba bevat beduidend minder calorieรซn dan eieren. Het bevat geen vet en het is rijk aan eiwitten. Het voordeel van aquafaba is dat het goedkoop en afvalbesparend is. En je hoeft niet bang te zijn voor een eventuele salmonellabesmetting. Leuk om mee te experimenteren!

Eet smakelijk!

 

 

4 Comments

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
3 mei 2017
Next Post
3 mei 2017

4 Comments

  • Mariรซlle

    Ik ben er niet zo van, maar ze zien er goed uit!! En vegan, love it ๐Ÿ™‚

  • Djuli

    Dit wil ik nog steeds een keer proberen! Maar ik lees ook heel vaak dat het helemaal mislukt dus ik durf niet zo goed haha

  • Merel

    Ik vind koken met aquafaba zo leuk! Het heeft bijna iets magisch ๐Ÿ™‚

  • hillybillybeauty

    Dat ziet er lekker uit! Ik zie mijn meiden dit wel maken, die houden wel van bakken enzo. ( en ik van het opeten! )

Leave a Reply

Instagram

  • Nog meer foodpics hoor ๐Ÿ˜Š Salades bij @feelgoodgroningen. Bedankt voor het geweldige weekend @kimbuining @groenergroningen @beeton @holtbar @lidiaaaff @irisnoza @kouwekleren @groeneavonturen @modernehippies @polywolves @nomatyoga @plukn @stardustgroningen @kokotoko050 @rebelrebelhostel, het was TOP! ๐Ÿ’š #groenergroningen #uutgrunn #food #feelingood #delicious #goodfood #healthyfood #instafood #instadaily #picoftheday #greenblogger #vegan #veganfood #veganfoodshare #vegansofig #whatveganseat #cleaneating #veggies #healthyfood #plantbased #plantbasedfood
  • High tea @holtbar. Ook dit eten was echt veel te lekker! ๐Ÿ˜ Cheesecake, wraps, carrot cake en nog veel meer. Nu ben ik echt tonnetje rond haha. #hightea #cheesecake #carrotcake #allvegan #holtbar #groenergroningen #uutgrunn #conceptstore #delicious #vegan #veganfood #vegansofig #greenblogger #whatveganseat #food #instafood #instadaily #picoftheday
  • Vanmiddag heerlijk geluncht bij @feelgoodgroningen. Dit was ons toetje! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜ #lunchroom #groningen #cheesecake #vegan #veganfood #food #healthyfood #fruit #greenblogger #event #delicious #vegansofig #instafood #instadaily #picoftheday #whatveganseat #groenergroningen
  • Vanavond een feestje, morgen naar een bierfestival, zondag naar Groningen. Het wordt een super vol, maar heerlijk weekend. Geniet er van allemaal, het weer schijnt goed te worden! ๐ŸŒž Make-up: @emanimakeup #weekend #party #friyay #beer #wine #grunn #makeup #bbloggers #crueltyfree #emanimakeup #vegan #organic #natural #veganmakeup #dierproefvrij #proost #partyover30 #gekregen #vegansofig #crueltyfreemakeup #beauty #loveit #picoftheday #instabeauty #instadaily #pizzatime
  • Ik kan merken dat de 'R' weer in de maand is. Ik hoor van meerdere mensen uit mijn omgeving dat ze verkouden zijn of dat ze last van keelpijn hebben. Ik deel vandaag mijn 10 tips tegen keelpijn, zie link in bio! Wat is jouw ultieme tip tegen keelpijn? #health #fall #autumn #linkinbio #herfst #socks #keelpijn #healthtips #spon #gezondheid #gezondheidstips #healthboost #app #trachitol (๐Ÿ“ท: pixabay)
  • Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik kocht het in de aanbieding en echt: het is super lekker! Het heet Esfenaj en het is op basis van spinazie, kikkererwten en amandelen. Lekker op brood, maar ook als dip bij een toastje, lunch/borrelhap. Aanrader! ๐Ÿ’š Kende jij het al? . . #nospon #maza #esfenaj #food #delicious #humus #vegan #veganfoodshare #whatveganseat #vegansofig #greenblogger #healthyfood #loveit #instadaily #picoftheday #lunch

Follow Me!