shampoo bars bamboe en houtskool
Green beauty

Shampoo bar bamboe houtskool review

Een tijdje geleden maakte ik kennis met de natuurlijke haarzeep van ShampooBars. Bij ShampooBars vind je van alles voor plasticvrij douchen, waaronder een zeer ruime keuze aan shampoo bars, maar ook wasbare wattenschijfjes en bamboe tandenborstels. Ik testte een shampoo bar met bamboe en houtskool, speciaal ontwikkeld voor normaal tot droog haar.

Zero waste douchen met shampoo bars

Allereerst zul je misschien denken, wat is een shampoo bar? Shampoo bar, ook wel haarzeep genoemd, is een (al dan niet) natuurlijke shampoo in vaste vorm. Zo’n bar lijkt op een blok zeep. Het grote voordeel van een shampoobar is dat je met het gebruik ervan ontzettend veel plastic bespaart. Je hebt ten slotte geen plastic fles nodig om de shampoo in te bewaren. Daarnaast is een shampoo bar zuinig in gebruik. Een Shampoo Bar staat gelijk aan 3 plastic flessen en gaat ongeveer 80 wasbeurten mee. Shampoo Bars zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook goedkoper dan de meeste reguliere shampoos.

De producten van ShampooBars worden allemaal plasticvrij geleverd en de pakketjes zijn geheel recyclebaar. Fijn!

Hoe gebruik je een haarzeep?

Misschien is het even wennen, een shampoo in de vorm van een zeepje in plaats van een fles, als je het nog niet gewend bent. Een shampoo bar kan je op twee verschillende manieren gebruiken. Je kan de bar over je natte haar wrijven en het zo laten schuimen, maar je kan de bar ook eerst tussen je handen wrijven en het schuim vervolgens op je haar en hoofdhuid aanbrengen. De tweede methode vind ik persoonlijk het fijnst. Ik heb het idee dat ik zo de shampoo beter over mijn haar kan verdelen.

Uiteraard is het belangrijk dat de shampoo goed uitgespoeld wordt. Indien nodig kan je daarna je haar verzorgen met een conditioner bar of naspoelen met appelcider azijn.

Let op dat je je shampoobar altijd op een droge plek bewaard. Ik bewaar mijn bar in een zeepbakje. ShampooBars verkoopt via hun website speciale blikjes waar je je bar in kan bewaren.

Goed, zoals ik al vertelde heb ik de bamboe & houtskool bar getest. En daar ga ik je nu alles over vertellen 🙂

Shampoo Bar bamboe houtskool

De bamboe houtskool shampoo bar reinigt je hoofdhuid en je haar. Door de reinigende werking van houtskool is je haar weer schoon van alle onzuiverheden na elke wasbeurt. Daarnaast helpt het je haar te herstellen en is de bar geschikt voor normaal tot droog haar.

Dit product is plasticvrij (zero waste), vegan en dierproefvrij. De shampoo bevat onder andere SLS, sodium palmate (= palmolie), shea butter en extracten van bamboe, houtskool, Chinese engelwortel en Chinese ginseng. Doordat de shampoo SLS bevat is deze niet geheel natuurlijk. Daarnaast bevat deze shampoo palmolie. Wil je deze ingrediënten liever vermijden? Weet dan dat ShampooBars ook SLS- en palmolievrije shampoo in het assortiment heeft.

shampoobars

Mijn ervaring met de haarzeep van ShampooBars

Ik vind zeep voor je haar een geweldig idee. Het is vaak een stuk goedkoper dan een fles shampoo, omdat het zuinig in gebruik is. Daarnaast scheelt het gewoon enorm veel plastic materiaal. Minder afval= yay.

Een haarzeep is dan ook niet nieuw voor mij. Ik heb al eerder shampoo in vaste vorm geprobeerd, overigens met wisselend resultaat. Bij veel merken voelt mijn haar na gebruik vies, kleverig, stug, vet en droog tegelijkertijd aan. Het voelt gewoon niet schoon, hoe vaak en hoe goed ik het ook uitspoel. Dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik ‘gezegend’ ben met een flinke bos haar. Ik heb gewoon veel en dik haar. Aldus mijn kapper.

Dus toen ik een nieuwe shampoobar mocht proberen, was ik in eerste instantie een beetje huiverig. Ik zag het echt niet zitten om wekenlang met vies haar rond te lopen. Ook al ben ik helemaal voor plasticvrij douchen, het product moet natuurlijk wel goed werken!

Gelukkig bleek mijn angst ongegrond. Ik moet toegeven dat de bamboe houtskool shampoobar mij uitstekend bevalt! De geurcombinatie van bamboe en houtskool vind ik heerlijk. De haarzeep ruikt heerlijk zoet. De houtskool geeft mij het gevoel dat mijn haar ook echt goed gereinigd wordt, zonder dat mijn haar droog of stug aanvoelt. Het feit dat dit product SLS bevat helpt natuurlijk ook voor een grondige reiniging. Misschien maakt dit ingrediënt juist het verschil voor mij, of een shampoobar goed werkt of niet. In vergelijking met andere shampoo bars voelt mijn haar echt schoon en zacht aan na gebruik. Helemaal niet vies, vet of plakkerig. Conclusie: Ik vind het de fijnste shampoo bar tot nu toe. Ik ben fan!

Shampoo Bar bamboe & houtskool kost 7,95 per stuk voor 60 gram en is verkrijgbaar via de webshop shampoobars.nl.

You Might Also Like...

2 Comments

  • Linda
    18 september 2020 at 08:05

    Jammer van de sls en de palmolie, verder klink hij super fijn!

  • Liset
    15 april 2021 at 13:07

    Hi! Wat je zegt over vet / droog / stug niet schoon haar is ontzettend herkenbaar. Ik ben nu al ruim een jaar bezig, ik heb gelezen dat je haar er aan moet wennen. En dus door gezet. Maar echt beter werd het niet, ook niet met een conditionerbar. Net als jij heb ik veel & dik haar en het was soms echt onhandelbaar. Ik was zo ver om dan toch maar een sls toevoeging te accepteren. Maar eerst, als laatste poging, de appelciderazijn geprobeerd. Ik was huiverig, het zit toch weer in een fles. Hoeveel heb je nodig? Stinkt het? Ik kan je zeggen: ik wil niets anders meer. Je ruikt er niets van, hebt weinig nodig, het kan gekocht worden in een glazen fles en…. mn haar is zijde zacht en soepel! Ik was het 1x per week, zelfs met sporten. Nu houd ik alleen droge puntjes, ook met conditioner. Ik vrees dat dat het gevolg is van een jaar proberen. Dat lost de kapper vast wel op!

Leave a Reply