Vega(n) Food

Recept | Chocolade Mug Cake

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n zoetekauw, maar soms heb je wel eens van die momenten dat je echt een dringende behoefte hebt aan iets zoets. Een mug cake is in dat geval echt ideaal. Het is echt mega eenvoudig te maken, je hebt namelijk maar een paar ingrediënten nodig en echt, het is binnen 5 minuten gepiept! Deze chocolade mug cake is zelfs nog redelijk gezond ook.

Nou ja gezond… je maakt gebruik van een magnetron, dus of het dan nog écht gezond is heb ik persoonlijk wel mijn twijfels over. Maar geen nood, mocht je nou geen magnetron willen gebruiken, dan kun je dit recept ook prima in een oven klaarmaken!

Wat is een mug cake? Nou heel simpel; het is een cake die je in een hittebestendig kopje/beker klaarmaakt. Je doet alle benodigde ingrediënten in een kop, je klutst het goed door en je stopt het vervolgens zo’n 2 minuten in de magnetron. Eenvoudiger kan het niet. Het is een ideaal recept wanneer je voor 1 persoon iets klaar wilt maken en wanneer je weinig tijd hebt.

Deze chocolade mug cake zou je zelfs nog als ontbijt kunnen eten. Het is op basis van banaan, havermout, ei en cacaopoeder. Het vult als een malle, je kunt er zeker een tijdje op vooruit. Nou zijn er echt ontelbaar veel varianten op dit recept via internet te vinden, maar uiteindelijk heb ik mijn eigen draai eraan gegeven. Ik vind persoonlijk een cakeje lekkerder wanneer het een beetje moist is, daarom heb ik ervoor gekozen om een beetje kokosolie aan het recept toe te voegen. De chocolade mug cake is overigens ook erg lekker met een schepje kwark of Griekse yoghurt erbij! En oh ja: dit recept is geraffineerd suikervrij.

 

Recept: Chocolade Mug Cake

Wat heb je nodig?

 • Een hittebestendige beker of kop
 • 1 ei
 • 1 kleine banaan
 • 2,5 eetlepel havermout
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1 eetlepel gesmolten kokosolie + eventueel een beetje om je beker mee in te vetten
 • 1 eetlepel honing
 • 1 snufje kaneel
 • 1 snufje zout

Vet eerst de beker aan de binnenkant in als je wilt dat de chocolade mug cake makkelijk uit de beker komt. Prak de banaan in de beker en doe daar het ei erbij. Kluts goed door elkaar. Voeg de honing en kokosolie toe (zorg ervoor dat deze gesmolten is) en roer goed door. Voeg vervolgens het havermout, cacaopoeder, kaneel en snufje zout toe. Zodra alles goed door elkaar geklutst is stop je de beker in de magnetron en verwarm deze circa 2 minuten op de hoogste stand. Het is een beetje afhankelijk hoe sterk je magnetron is. Kan je magnetron tot 1000 watt dan is 2 minuten waarschijnlijk voldoende. Mijn magnetron kan tot 750 watt en ik had 2.20 min nodig voordat mijn chocolade mug cake ‘gaar’ was. Als je wilt kun je de mug cake omdraaien op een schaaltje en garneren met wat vers fruit, noten, kwark, wat je maar wilt.

Heb je geen magnetron of wil je deze niet gebruiken? Stop de chocolade mug cake dan zo’n 10-15 minuten in de voorverwarmde oven van 200 graden.

Geniet en eet smakelijk!

You Might Also Like...

1 Comment

 • Galina
  17 januari 2016 at 09:20

  Oe dat klinkt wel lekker en makkelijk (ik zou hem dan in de oven msken, want ik heb geen magnetron). Sowieso is de combi banaan, ei en cacao heerlijk!

Leave a Reply