recept radijsblad soep
Vega(n) Food

Radijsblad Soep Recept

Goedemorgen allemaal, vandaag laat ik één van mijn eerst geschreven artikelen ooit zien. Oorspronkelijk komt dit artikel uit 2013, maar vandaag weer opnieuw in de herhaling: een radijsblad soep recept!

Vanmorgen heb ik een bos radijsjes gekocht. Ik ben momenteel aan het experimenteren met een gezondere levensstijl. Dat houdt voor mij vooral in dat ik overdag minder de standaard boterhammen met kaas en pindakaas wil eten. Ik wil wat meer afwisseling in mijn eetgewoontes aanbrengen door meer groente, soep en salades overdag te eten. Radijs (en het radijsblad!) is wat dat betreft ideaal; je kunt het toevoegen aan salades, beleggen op een boterham of gewoon zo eten als tussendoortje. En radijsblad soep is ook nog eens erg lekker! Het mooie is dat je op deze manier ook nog eens voedselverspilling tegengaat.

Radijs, de wortel

Radijs is de wortel van een plant wat behoort tot de familie van de kruisbloemigen (denk hierbij aan koolsoorten, broccoli en spruitjes).  En het is supergezond! Radijs bevat bomvol voedingsstoffen; het is rijk aan ijzer, vitamine B en C, calcium, kalium, fosfor en vezels. Ze bevatten geen vet en nauwelijks calorieën, waardoor je ze goed kunt eten als je af wilt vallen. Radijs werkt goed tegen constipatie. Ook helpt radijs om gifstoffen uit de nieren af te voeren en het zuivert het bloed. Goed voor een mooie huid dus!

radijswortel

Radijs, het blad

Toen ik thuis de blaadjes en de worteltjes van de radijs aan het afhalen was, kreeg ik plotseling een ingeving: ‘Zou je het blad ook op kunnen eten?’, vroeg ik me af. En na wat research blijkt: Ja dus! Het blad kun je prima in salades en stamppot verwerken én je kunt er soep van maken. Daarbij is het blad zo mogelijk nóg gezonder dan de radijsjes zelf. Zonde om het blad weg te gooien dus! Zorg er wel voor dat je onbespoten bladeren gebruikt en dat je ze goed omspoelt. Ik besloot er radijsblad soep van te maken.
radijsblad

Recept: radijsblad soep

Benodigdheden voor 4 koppen soep:
– het blad van 2 bosjes radijs
– een fijngesneden ui
– een fijngehakt teentje knoflook
– groentebouillonblokje
– ongeveer 250 ml water
– een aardappel in blokjes gesneden
– scheutje olijfolie
– peper en zout naar smaak

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak daar de de ui en knoflook totdat het glazig wordt. Doe dan de aardappel erbij. Na drie minuten kun je het radijsblad en het groentebouillonblokje toevoegen. Schenk water bij totdat alle ingrediënten net onder water staan. Dit zal zo’n 250 ml zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe. Laat zo’n 20 minuten koken totdat de aardappel zacht is geworden. Pureer de soep glad met behulp van een staafmixer/blender. Eet smakelijk!

radijsbladsoep

Tot mijn grote verrassing vond ik deze soep echt heerlijk! Radijsblad smaakt rauw best pittig, maar eenmaal gekookt (en in combinatie met de aardappel), krijgt het een zachte, volle smaak met een licht peperige bite. Ik vind het ontzettend mooi dat je van bladeren die je anders weg zou gooien, snel en makkelijk om kunt toveren tot een lekker gerecht! Zo zie je maar, de natuur is ontzettend overvloedig! 🙂

Eet smakelijk!

You Might Also Like...

2 Comments

  • kitty
    19 maart 2018 at 19:04

    super lekker !!!

  • Wouters Jean louis
    15 april 2018 at 21:20

    Ik kom juist deze soep voor de eerste maal te eten. Tot mijn verrassing vond ik de soep lekker.Vooral omdat er niet zoveel ingridienten worden gebruik. Voor mij zeker en soep die ik in mijn kookrecepten bijschrijf. Bedankt om het idee te delen. Groetjes Wjl

Leave a Reply