je schamen voor je blog
Duurzame lifestyle

Je schamen voor je blog | Blogpraat

Je schamen voor je blog. Het klinkt eigenlijk als iets waar alleen pubers last van hebben. Als je eenmaal volwassen bent zou hier toch geen last meer van moeten hebben, toch? Tja, dat dacht ik ook, maar ik kwam tot de ontdekking dat het toch niet helemaal het geval is. En eigenlijk zo stom, want waarom zou je je moeten schamen? 

Je schamen voor je blog

Het is zo dubbel. Aan de ene kant ben ik ontzettend trots wat ik inmiddels met mijn blog hebt bereikt. Ik bereik enkele duizenden unieke bezoekers per maand, sommigen komen ook nog wel eens terug dus helemaal belabberd zal het wel niet zijn wat ik schrijf. Denk ik, hoop ik tenminste 😉 Ik blog inmiddels zo’n drie jaar met veel passie en plezier en ik sta achter alles wat ik publiceer, dus wat dat aangaat: no shame at all. 

Het is geen geheim dat ik blog, mijn familie en vrienden weten ervan. En eigenlijk hoor ik van bekenden alleen maar leuke en positieve reacties. Toch loop ik er niet mee te koop. Ik ben niet iemand die het van de daken schreeuwt, omdat ik 1) gewoon niet zo’n schreeuwerd ben, en 2) ik niet graag in de spotlights sta. Het is dan behoorlijk awkward als je op het schoolplein aangesproken wordt door een moeder die zegt dat ze m’n blog gelezen heeft.

Het is en blijft bizar dat andere mensen je artikelen lezen. Omdat jij je lezer niet kunt zien. Je ziet de statistieken, maar je weet niet wie deze personen zijn. Het zijn namelijk niet zomaar getallen, het zijn levende wezens. En dat vind ik gewoon nog steeds een gek idee.

Je wilt niet spammerig overkomen

Mijn schaamte zit ‘m eigenlijk vooral in het promoten van artikelen. Of eigenlijk: in het niet promoten ervan. Ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met social media. Ik wéét dat ik hier veel actiever in kan zijn, met name op Facebook. Ik ben gewoon te bescheiden wat dat betreft. Ik ben me er absoluut van bewust dat daar veel meer uit te halen valt. Ik maakte voor mezelf excuses, en zei dingen als ‘dat het niet draait om bezoekersaantallen’, en ‘ik wil niet spammerig overkomen’. Eigenlijk zo zonde. En nee, niet alles wat je doet hoeft commercieël en in eigen belang te zijn, maar ik besef me nu dat je toch echt wel kansen en mogelijkheden laat liggen wanneer je dit aspect compleet negeert. Terwijl extra verkeer naar je blog via facebook vrij eenvoudig te realiseren is.

Er zijn bijvoorbeeld talloze facebookgroepen speciaal voor bloggers te vinden, waar je je artikelen mag promoten. Daar kan je zo, gratis en voor niets, toch extra verkeer naar je site toe lokken. Maar goed, ik doe dat dan niet, want ik ben als de dood dat vage kennissen die ik al 8 jaar niet heb gezien mij mijn blogartikel bij allerlei openbare facebook groepen zien promoten. Daarnaast zit ik er ook niet zo op te wachten om tijdens de lunch mijn menstruatiecup review met mijn collega’s te bespreken, omdat één van hen dat op mijn timelime voorbij heeft zien komen 😉 En je weet wat het ook is? Het feit dat men via deze facebook groepen mijn eigen naam kan zien vind ik ook niet zo’n tof idee. Het is misschien een grote contradictie, maar óók als blogger zijn ben ik toch een beetje gehecht aan mijn privacy.

Maar wat dan?

Ik moet eerlijk toegeven, het irriteert mij ook wel een beetje. Ik wil gewoon mijn ding doen en artikelen schrijven. Het zou eigenlijk niet moeten boeien dat mijn achterbuurman mijn reviews kan lezen. Als ze mij opzoeken vinden ze me toch wel.

Mijn oplossing voor dit probleem? Ik heb een apart facebook profiel aangemaakt. Eentje waar niet mijn volledige naam in staat, en waar ik mijn blog gerelateerde zaken mooi kan scheiden van mijn privé account. Mijn facebook pagina heb ik aan dat profiel gekoppeld en zo hou ik mijn privé account gescheiden van de rest. Een fijne bijkomstigheid is dat mijn timeline zo ook een stuk overzichtelijker is geworden. Het geeft me dus ook meer rust, naast het feit dat ik zo wat vrijer ben in het promoten van mijn artikelen. Je schamen voor je blog? Ooit, op een dag groei ik daar wel overheen.

Heb jij dat ook weleens, dat je je schaamt voor je blog? Herken je dit gevoel? Of juist helemaal niet? 

You Might Also Like...

8 Comments

 • Eva
  24 augustus 2016 at 07:35

  Ik snap je gevoel hoor maar dat heb ik zelf juist niet. Ik ben mijn blog juist begonnen om mijn verhaal te vertellen dus schaamte nee. Wel heb ik weleens dat mensen mij erop aanspreken en dat ik dan denk huh hoe weet je dat? En een paar seconden later realiseer ik mij dat het door mijn blog komt. Zo leuk! Nee hoor Marieke, je hoeft je nergens voor te schamen. Zie het als een uiting van je creativiteit!

 • Galina
  24 augustus 2016 at 07:47

  Ik herken dit echt heel erg. Ben zelf jurist dus mijn blog is niet zo goed voor mijn professionele geloofwaardigheid. Ik heb op een andere manier opgelost, binnenkort lees je hoe want heb er een artikel over geschreven (wel met een totaal andere insteek).

  Ik begrijp dat je inderdaad een extra profiel wil aanmaken, logisch ook. Dat is de laatste tijd best wel een populaire manier om meer volgers te krijgen en was laatst een groot onderwerp van discussie in een fb groep waar ik in zit. Sommige mensen maken een nieuw profiel aan, sturen honderden vriendschapsverzoeken naar prive profielen van anderen, maar zetten verder geen privé informatie op hun eigen profiel en gebruiken het profiel enkel om hun blog te promoten. Mensen reageerden daar nogal heftig op in die groep, want eigenlijk is dat niet zo netjes, daar is je fb fanpagina voor. Ikzelf accepteer die verzoeken wel, maar zet ze op de negeer en restricted lijst zodat men niet bij mijn privé info kan. Wat jij wilt doen met posten in groepen daarentegen vind ik wél een goed gebruik van je blogprofiel, dat voelt inderdaad een stuk minder spammy. Mooi opgelost dus!

 • Greenblush
  24 augustus 2016 at 09:17

  Oei vriendschapsverzoeken versturen puur om alleen je blog (of business) te promoten vind ik persoonlijk ook mega irritant, dat zal ik zelf dan ook nooit doen. Ik ben blij dat je dit herkent! Ik ben erg benieuwd hoe jij hier mee omgaat en ga je artikel binnenkort zeker lezen!

 • Hennie
  24 augustus 2016 at 16:00

  Wat een (h)eerlijk artikel.

  Geloof het of niet, maar ik herken het wel. Het is geen schaamte, maar wel een soort van: Hey, ik ben veel meer dan mijn oppervlakkige beautyblog. Ik heb inhoud en een goed stel hersenen.’

  Toch zijn de reacties die ik van mijn omgeving krijg – op een paar uitzonderingen na – allemaal positief. En ik leer steeds meer om er trots op te zijn.

  De Facebook groepen zou ik ook nooit doen. Behalve extra verkeer zie ik daar geen toegevoegde waarde in. Het artikel van Galina hierboven ga ik ook zeker lezen!

 • Natasja
  24 augustus 2016 at 16:09

  In het begin schaamde ik me er inderdaad ook een beetje voor, maar dat had vooral te maken met de vaak rare, niet begrijpende reacties die ik kreeg als ik eens vertelde wat ik deed op mijn blog. Nu ik wat groter ben geworden, zien veel mensen vooral de ‘gratis’ producten die ik opgestuurd krijg, en vinden ze het opeens reuze interessant :-/

  Spammen doe ik alleen op mijn eigen social media, aan Facebook groepen voeg je naar mijn mening alleen iets toe als je zelf ook de blogs leest die daar gedeeld worden, en daar heb ik eenvoudigweg de tijd niet voor, ik ben al blij als ik iedere dag mijn vaste groepje blogs kan bezoeken. Misschien als ik meer tijd zou hebben, ooit…

  Herkend worden naar aanleiding van mijn blog voelt nog steeds héél vreemd, hoewel ik het natuurlijk wel hartstikke leuk vind. Maar ik ben niet iemand die graag in de spotlights staat, en zeker niet als het onverwachts gebeurt, hihihi!

 • Greenblush
  24 augustus 2016 at 16:24

  Je hebt inderdaad een punt. Er zijn behoorlijk veel facebookgroepen voor bloggers in omloop en ik heb tot dusver twee groepen gevonden die ik interessant vind, omdat daar blogs worden gedeeld die ik zelf ook wil lezen. En ik moet daar ook wel selectief in zijn, want helaas ontbreekt het bij mij ook aan tijd om overal op te reageren en alleen maar overal links ‘spammen’ vind ik ook weer zoiets. Maar goed de mogelijkheid óm een link te plaatsen is er in ieder geval en dat geeft me toch wat meer bewegingsvrijheid 🙂

 • Claire Codi
  25 augustus 2016 at 11:16

  Ik snap het! Ik heb net een minor internetmarketing afgerond en daar kreeg je alles over sociale media mee. Ik vond het zo moeilijk om dan vanalles te spammen. Maar het is een kwestie van je eroverheen zetten. Ik ben best trots op elke blog die ik schrijf, en ik wil ook dat deze gelezen wordt of dat mensen mijn blog leren kennen. Ik leer ook super leuke bloggers kennen juist doordat ze hun blog promoten. Ik zeg: zeker doen! Ik vind dat je een toffe blog hebt en je je echt niet hoeft te ”schamen” voor het promoten. Je steekt er super veel werk in 🙂

 • Greenblush
  27 augustus 2016 at 12:25

  Ah super lief Claire, dankjewel! Jouw blog is ook super leuk trouwens 🙂 En je hebt ook helemaal gelijk hoor, het is eigenlijk niet meer dan logisch om je blog te willen promoten. Inderdaad, jezelf eroverheen zetten dus!

Leave a Reply