je droom opgeven
Persoonlijk

Over je droom opgeven en weer doorgaan

Ik heb het er niet vaak over, maar twee jaar geleden heb ik mijn grote droom op moeten geven. Ik runde destijds samen met iemand een onderneming; een webshop met natuurlijke beautyproducten voor de jonge huid. Het was al jaren mijn droom om een eigen natuurlijke beauty webshop te runnen. 

Je droom opgeven en weer verder gaan

Het toeval wilde dat ik door een kennis benaderd werd om dit samen op te starten. Ik begon direct te stuiteren van enthousiasme toen ze het idee voorstelde. Ja, duh! Natuurlijk wilde ik dat! Haar voorstel kwam EXACT overeen met mijn droom. Binnen no-time hadden we onszelf bij de KVK ingeschreven, een businessplan geschreven, een website laten ontwerpen, producten ingekocht en visitekaartjes laten drukken. We gingen er totaal voor en wat was het TE GEK!

We hebben 1,5 jaar samengewerkt en ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd. Ik wist namelijk helemaal niets van ondernemen en alles wat bij een webshop komt kijken. Maar al snel leerde ik SEO-teksen schrijven, met bedrijven te onderhandelen, codes in de website aan te passen, social media bij te houden, nieuwbrieven te schrijven en marketingcampagnes te ontwikkelen. Ik vond het fantastisch! Alleen een inkomen er uit halen? Nee, dat zat er nog niet in. Het kostte vooral heel veel geld.

Scheurtjes

Na een tijdje begonnen er wat scheurtjes in de samenwerking te ontstaan. Ik zal hier verder niet al te veel op in gaan, maar laten we er maar op houden dat we allebei een ander beleid voor ogen hadden. Echter leverde dit thuis zóveel stress en spanning op, dat ik gewoon niet anders kon dan mijn droom opgeven. Mijn eigen relatie stond heel erg onder druk en om te voorkomen ik alles wat mij dierbaar was kwijt zou raken, heb ik behoorlijk resoluut de samenwerking stopgezet. Met pijn in mijn hart, dat wel. Ik heb namelijk al mijn geld, passie en ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt en dat viel plotseling weg.

Geloof mij dat ik echt nog lange tijd stress en nachtmerries heb gehad door dit hele gebeuren. Ik ben 20 kg aangekomen in die tijd, puur van de stress. En ja, ook mijn zelfvertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Gelukkig heb ik een groot doorzettingsvermogen; ik heb het afgelopen jaar keihard gewerkt om alles weer op orde te krijgen. Bij de pakken neerzitten gaat je namelijk niet verder brengen, dat realiseerde ik mij heel goed.

Waar een deur dicht gaat, gaat een andere deur open

Ergens heb Ik heel veel geluk gehad, want ik werd al snel bij een ander bedrijf aangenomen. Een baan waar ik overigens nu nog steeds werk en waar ik het nu ook erg naar mijn zin heb. Ik werk bij een webshop en doe dezelfde dingen die ik ook voor mijn eigen onderneming deed, maar dan in loondienst. Ik heb geweldige collega’s, het werk is uitdagend en ik krijg iedere maand salaris uitbetaald. Dat geeft veel rust!

Ook heb ik heel veel kracht uit mijn blog gehaald. Mijn blog gaf me rust en afleiding in een bijzonder stressvolle periode. Overigens niet onverdienstelijk, want het gaat hartstikke goed met mijn blog! Met andere woorden: een droom kan eindigen, maar het kan ook ruimte geven om iets nieuws te laten ontstaan. Misschien zie je het resultaat niet meteen, maar het zaadje is geplant.

Soms moet je eerst flink op je bek gaan om succesvol te worden

Al met al denk ik dat we veel te naief in de onderneming gestapt zijn. Ik ben echt keihard op m’n bek gegaan en heb mezelf te veel door anderen laten meeslepen. Het positieve is, dat als ik nooit met mijn onderneming begonnen zou zijn, ik ook nooit mijn huidige baan had gekregen. Ik heb geen opleiding in die richting gevolgd, maar heb inmiddels wel een bak aan ervaring opgedaan. Ik heb eerst moeten leren hoe het niet moet, om te kunnen leren hoe het wél moet.

Mijn leven loopt inmiddels weer op rolletjes. Mijn relatie gaat goed, mijn blog gaat lekker, ik heb een leuke baan, leuke vrienden, lieve kinderen en we zijn gezond. Wat valt er nog meer te wensen?

En mijn droom dan?

Een eigen webshop runnen? Nee dat hoeft voor mij niet meer. Laat mij dit werk maar lekker in loondienst uitvoeren. Zou ik ooit weer een eigen onderneming willen? Ik weet het niet. Voor nu ben ik gewoon méér dan tevreden hoe het met mijn leven gaat. Ik heb geen zorgen, mijn zelfvertrouwen komt weer terug en ik ervaar plezier in het leven. Maar als ik toch een droom moet noemen: ik zou graag mijn oude gewicht weer willen bereiken. Afvallen terwijl je in een stresssituatie zit werkt voor mij niet heb ik gemerkt. Nu de stress voorbij is kan ik me weer op een sterk en gezond lichaam focussen. Vanuit rust. Dat is veel fijner toch?

Mocht je zelf ooit een situatie meemaken dat jij je droom moet opgeven, om wat voor reden dan ook, weet dan dat het leven niet ophoudt. Ook al ga je keihard op je bek, uiteindelijk komt alles goed. En je kunt meerdere dromen in het leven hebben. Misschien weet je het gewoon even niet, dat is niet erg. Mocht er een deur keihard in je gezicht dichtgesmeten worden, kijk dan of er ergens een raampje openstaat. Ook al staat deze misschien maar op een kiertje open. Het kan het begin zijn van iets moois <3

 

Designed by Freepik

You Might Also Like...

13 Comments

 • Sofie
  10 maart 2018 at 09:40

  Wauw Marieke, wat een mooi en persoonlijk verhaal. Ik twijfel wel eens of ik niet te snel ben opgestart met mijn onderneming nu ik zwanger ben, maar je geeft me weer even een herinnering dat het niet erg is als het weer stopt, soms komen er andere dingen op je pad en dat is ook ok. Dankjewel!

 • maria de ridder
  10 maart 2018 at 10:54

  Mooi en persoonlijk verhaal Marieke. Troostrijk ook. Ik denk dat er net een deur bij mij dicht is gegaan en dan troost het enorm om te lezen dat een andere deur dan open gaat.

 • Imke
  10 maart 2018 at 11:22

  Super mooi om te lezen. Trots op je!!

 • Mariëlle
  10 maart 2018 at 13:11

  Ik ken je daar natuurlijk ook van, dus ik kan me wel enigszins inleven in de situatie. Super moeilijk lijkt me, als het echt je droom is. Maar volgens mij ben je er erg sterk uitgekomen 🙂 Mooi geschreven!

 • Jessica J.
  10 maart 2018 at 16:11

  Wat een openhartig, mooi verhaal. Goed dat je het hier over hebt. Mooie beeldspraak, ook. 🙂 Super om te lezen dat het zo goed met je gaat!

 • Sophie
  10 maart 2018 at 16:12

  Het klinkt alsof je dit mee moest maken om er vervolgens van te leren en sterker uit te komen 🙂 En het is zo waar – wanneer er ergens een deur dichtgaat, openen en weer nieuwe deuren. Super om te horen dat het nu goed met jou en je blog gaat!

 • Ine
  11 maart 2018 at 15:38

  Zo fijn geschreven! Het is enorm inspirerend en mooi om te zien dat je nooit opgegeven hebt. Leuk om te lezen dat je je droom toch op een andere manier hebt kunnen waarmaken. Jouw geluk is het allerbelangrijkste. Op je blog mag je trouwens ook echt trots zijn!

 • Greenblush
  11 maart 2018 at 17:07

  Ah lief, dankjewel 🙂

 • Greenblush
  11 maart 2018 at 17:08

  Ja, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, dat ik dit moest meemaken om verder te groeien 🙂

 • Greenblush
  11 maart 2018 at 17:08

  Dankjewel 🙂

 • Greenblush
  11 maart 2018 at 17:21

  Fijn dat mijn verhaal troost biedt, dat vind ik echt heel waardevol om te horen. En het is echt waar, misschien kun je het nu nog niet zien, maar er komen zeker weten mooie dingen op je pad!

 • Greenblush
  11 maart 2018 at 17:24

  Ik weet zeker dat je je onderneming op het juiste moment gestart bent. En een waardevolle ervaring is het sowieso!

 • Linda - Zaailingen
  12 maart 2018 at 23:19

  Wow, bak ervaring kun je wel zeggen inderdaad. PIttige levenslessen, maar zo goed dat je er zo optimistisch op terug kan kijken nu en alsnog dingen doet waar je blij van wordt. Loondienst is soms zo slecht nog niet 😉

Leave a Reply