duurzaam leven 2018
Green beauty

Zo maak je jouw leven duurzamer in 2018

Er komt steeds meer aandacht voor duurzaamheid. En dat is goed. Het moet ook, want het mag inmiddels toch wel duidelijk zijn dat we niet zo langer door kunnen gaan. Gelukkig kunnen we allemaal iets doen om het leven groener en duurzamer te maken, zonder dat je op comfort in hoeft te leveren. Wil jij in 2018 gaan knallen en beginnen met een duurzaam leven? Ik geef je een aantal tips zodat je eenvoudig aan de slag kunt gaan. 

Tips voor een duurzaam leven

Ok, je wilt je leven graag wat duurzamer inrichten. Betekent dit dat je nooit meer mag shoppen, vliegen, autorijden of vlees mag eten? Moet je nou meteen je leven 180 graden omgooien? Nou ja, kijk dat kan, maar dat hoeft uiteraard niet. Persoonlijk geloof ik in kleine stapjes die voor jouw persoonlijke situatie haalbaar zijn. Je hoeft niet meteen je auto de deur uit te doen of zelfverzienend te zijn. Kijk gewoon wat haalbaar is voor jou. Zo blijft een duurzaam leven ook leuk. Het is geen wedstrijdje wie ‘het groenst is van allemaal’. En je hoeft ook niet perfect te zijn om het verschil te kunnen maken. Dat ben ik zelf ten slotte ook niet 🙂 Wel hou ik van praktische oplossingen en wellicht heb je wat aan één van mijn tips. Ik zou zeggen, laat je inspireren en mocht je zelf ideën hebben, laat het vooral weten in de comments!

dopper

1 Vervang wegwerp producten voor producten die lang meegaan

Persoonlijk ben ik niet zo zeer tegen shoppen, wel heb ik een hekel aan verspilling. Spullen die ongebruikt in de kast liggen of steeds maar opnieuw gekocht moeten worden? Plastic verpakkingen die direct weggegooid worden? Zonde! Als ik ga shoppen kies ik bij voorkeur voor  duurzame producten die lang mee gaan. Dit kan heel eenvoudig zijn; ik heb bijvoorbeeld mijn wegwerp wattenschijfjes vervangen voor wasbare wattenschijfjes. En plastic flesjes mineraalwater koop ik ook niet meer, ik gebruik gewoon mijn Dopper. Door te kiezen voor duurzame producten bespaar je niet alleen heel veel afval, op lange termijn is het ook nog eens goedkoper. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook beter voor je portemonnee.

Over een duurzame lifestyle gesproken, wist je trouwens dat veel plastic uiteindelijk in zee belandt? Het plastic komt in kleine deeltjes in het zeeleven en vogels terecht, waardoor het ook weer in ons voedselketen terecht komt. Van al het plastic wereldwijd wordt maar 1% gerecycled. De verwachting is dat rond 2050 de oceanen meer plastic dan vissen bevat. Schokkend! Goed om te weten dat Dopper een social enterprise is die gebruikt maakt van het cradle-to-cradle principe. Ze recyclen plastic, hergebruiken maximaal en minimaliseren waardevernietiging. Winst is niet het hoofddoel, een schonere wereld wel.

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan de flessen van Dopper is dat ze zo makkelijk in gebruik zijn. Ze zijn licht van gewicht en daarom makkelijk mee te nemen. De BPA-vrije flessen zijn makkelijk schoon te maken en kunnen zelfs in de vaatwasser. En de Dopper foundation investeert in veilig drinkwater voor iedereen, waar ook ter wereld <3

2 Kies (vaker) voor plantaardig

Is veganisme een hype? Hmm zelf denk ik van niet. Ok, waarschijnlijk denken nog steeds veel mensen dat veganisme iets voor ‘groene gekkies’ is, toch merk ik ook dat meer mensen steeds vaker vlees laten staan en voor een vegan optie kiezen. Vegan burgers vind ik persoonlijk een briljante uitvinding. En weet je, als we allemaal iets minder vlees en zuivel zouden eten dan zou er allereerst veel minder Co2-uitstoot zijn. Daarbij is plantaardig eten vaak heel gezond én bespaar je een hoop dierenleed. Misschien vind je het te ver gegrepen om alle dagen van de week vegan te eten? Snap ik wel, want dat lukt bij mij thuis ook (nog) niet. Maar wellicht lukt het je wel om een paar keer per week plantaardig te eten. Helemaal prima! Ook dan maak je al een verschil. Als dit voor jou wél haalbaar is, dan is dit toch ook al hartstikke goed?

Dit is een goede gids

3 De consument zorgt voor vraag en aanbod

Deze tip komt van Marieke Eyskoot (schrijfster van dit is een goede gids) en was echt een eye-opener voor mij: ‘de consument bepaalt’. Met andere woorden: hoe groter de vraag naar duurzame producten, des te vaker de fabrikant daar op in zal spelen. Want hey, als een fabrikant regelmatig hoort dat de consument geen plastic rietje wil, dan gaan ze op een gegeven moment heus wel een duurzaam rietje ontwikkelen.

Met iedere aankoop kies je voor duurzaamheid – of niet. Met ieder aankoop maak je een verschil. En als je op zoek bent naar duurzame alternatieven en oplossingen, dan is ‘Dit boek is een goede gids’ echt een aanrader!

4 Kies voor producten zonder palmolie

Weet je wat nou echt een uitdaging is? Producten gebruiken die géén palmolie bevatten. Want echt, als je er beetje op gaat letten zal je zien dat bijna overal palmolie in zit. Palmolie wordt vaak gebruikt omdat het een goedkoop ingrediënt is, bovendien geeft het consistentie (stevigheid) aan een product. Palmolie mag dan wel een natuurlijk product zijn, het ingrediënt zelf is erg omstreden. Dit is voornamelijk omdat het regenwoud gekapt wordt voor de aanleg van palmplantages. Dit levert een gevaar op voor de inheemse volkeren en exotische diersoorten waaronder de tijger en de oerang oetang (die nu met uitsterven bedreigd worden). Bovendien neutraliseert het regenwoud een groot deel van de Co2-uitstoot. Als dat weg is, dan tja… Misschien lukt het je niet om palmolie helemaal te vermijden, maar wellicht kun je wel kiezen voor een aantal palmolievrije producten. Zo eten wij thuis tegenwoordig 100% pindakaas in plaats van de standaard variant. En zo vervangen we stapje voor stapje alle producten in huis voor een palmolievrije variant. Wil je meer lezen over palmolie en hoe je dit kunt vermijden? Linda van de blog Zaailingen schrijft veel over dit onderwerp!

Overige tips voor een duurzaam leven

Koop geen plastic tasjes meer, maar neem je eigen tas mee.
Gebruik geen plastic boterhamzakjes, maar een RVS broodtrommel of herbruikbaar boterhamzakje.
Koop geen flesjes water, maar koop een duurzame fles zoals de Dopper en vul het met kraanwater.
Gebruik verzorgingsproducten zonder microplastic.
Scheid je afval.
Begin klein, en voel je niet schuldig als duurzaam leven een keer niet lukt. Het gaat met vallen en opstaan!

Wat zijn jouw tips voor een duurzaam leven? Heb jij nog duurzame doelen voor 2018?

You Might Also Like...

6 Comments

  • Mariëlle
    21 december 2017 at 21:36

    Jeej, duurzaam rules!! 😀

  • Resaarcle
    21 december 2017 at 21:46

    Amen!

  • Sara | MevrouwMiauw
    21 december 2017 at 23:04

    Wat een leuk artikel is dit! Ik ben het helemaal met je eens. En inderdaad “vraag creërt aanbod”. Dus als meer mensen duurzame producten willen zullen ook meerdere partijen en bedrijven zich bezig gaan houden met het ontwikkelen van duurzame opties.

  • Natasja
    22 december 2017 at 06:52

    Leuke tips, en op een ontzettend leuke, niet-betuttelende manier geschreven. Ik ben zelf het afgelopen jaar een stuk bewuster geworden op dit gebied, en denk maar zo: iedere kleine stap in de goede richting is er eentje.

  • Maria de Ridder
    22 december 2017 at 12:51

    Goede tips om in 2018 duurzame keuzes te maken zijn altijd welkom. Dank je Marieke.

  • Kimmie
    1 januari 2018 at 22:47

    Een handig artikel met snel toepasbare tips! Leuk!

Leave a Reply