Sapkuur Detox
Health Persoonlijk

Mijn Detox Ervaring (deel 2)

Eerder deze week vertelde ik al over mijn detox ervaring. Inmiddels heb ik mijn kuur afgerond en vandaag laat ik jullie zien hoe het mij uiteindelijk bevallen is. Heb ik het goed doorstaan? En hoe is het mijn collega’s bevallen?

Allereerst, mocht je deel 1 nog niet gelezen hebben, dan raad ik je aan om dit alsnog even te doen. Zo heb je een beter beeld hoe zo’n detoxkuur nou precies in elkaar steekt.

Mijn detox kuur ervaring (deel 2)

Detox kuur dag 4
Vandaag moet ik weer werken en ik ben erg benieuwd hoe mijn collega’s het er vanaf hebben gebracht. Nou wat blijkt; twee collega’s zijn tijdens het weekend al afgehaakt. Ze vonden de sapjes niet lekker en zijn daarom vroegtijdig gestopt omdat ze anders alleen op water, bouillon en kruidenthee leefden. Een andere collega ziet erg bleek en heeft last van hoofdpijn. Eigenlijk ben ik de enige die me nog prima voel. Wel merk ik dat mijn concentratie aan het einde van de dag ver te zoeken is. Ik raak steeds maar afgeleid. Daar heb ik normaal gesproken ook wel last van, maar nu is het 10x zo erg lijkt wel.

Detox kuur dag 5:
Deze dag ben ik vrij en ik ben lekker veel buiten met m’n dochtertje van 2 jaar. Nu zij helemaal doorheeft hoe haar loopfiets en driewieler werkt, is ze er niet meer vanaf te slaan. Dus hup, we zijn veel op pad. Ik vergeet hierdoor wel genoeg water te drinken. Overdag voel ik me prima, maar ’s avonds ben ik moe van het vele bewegen en buiten zijn. Ik lig daarom vroeg op bed, al om 21.00 uur!

Detox kuur dag 6:
Vandaag weer aan het werk. Ik merk dat de sapjes echt mijn neus uitkomen. Bah, weer groentesap tijdens de lunch. Nou weet ik het wel. Ik verlang naar broodjes pindakaas. naar koffie en gewoon een appeltje kunnen eten. Toch voel ik me lichamelijk prima, zeker in vergelijking tot mijn collega’s. Ondertussen zijn er meer collega’s gestopt, of ze staan op het punt van stoppen. Ik besluit de kuur helemaal af te ronden, als enige dus. Ook al begin ik het aardig zat te worden, dat ene dagje wat nog komt moet ook wel lukken toch?

Detox kuur dag 7:
De laatste dag! Vol goede moed breng ik ’s ochtends de kinderen naar school en de opvang. Echter gaat het daarna mis. Ik voel me plotseling ontzettend duizelig worden, het wordt zwart voor mijn ogen en ik val bijna flauw. Gelukkig kon ik nog net op tijd zitten en zakte het later weer weg. Ik durf echter niet meer naar het station te fietsen. Ik besluit daarom maar naar huis te lopen om vanuit huis te gaan werken. Ik baal. Ik merk dat ikzelf nog graag de kuur wil afmaken, maar mijn lichaam sputtert tegen. Ik heb (in tegenstelling tot voorgaande dagen) totaal géén energie, ik krijg de sapjes met geen mogelijkheid meer weg, in alles merk ik dat het genoeg is geweest. Ik besluit daarom toch maar voorzichtig aan weer wat vast voedsel tot mij te nemen. Ik eet ’s ochtends een appeltje, ’s middags een eenvoudige salade. Meteen voel ik me al een stuk beter. Wat blijkt later: mijn maandelijkse periode is begonnen zeg maar. Bijna een week te vroeg. En het is een stuk heftiger dan normaal. Blijkbaar kost dat mijn lichaam dat zoveel energie dat het niet te combineren valt met de detox kuur. Ook een andere collega is enkele dagen daarvoor afgehaakt doordat haar menstruatie begonnen was. Zo’n detox kuur kan je cyclus blijkbaar flink door de war schoppen.

detox kuur ervaring

De opbouwdagen
Na zo’n detox kuur kun je natuurlijk niet meteen aan de alcohol, chips en de vette happen gaan. Ook koffie wordt nog afgeraden. Maar ik ben dwars en ik besluit toch lekker een kop koffie te nemen. En nog één. En dat smaakt goeddddd! Goh, wat heb ik dat toch eigenlijk gemist zeg! Ook is het fijn om ’s avonds gewoon weer lekker warm te eten en met de rest van het gezin mee te kunnen doen. Een stuk gezelliger zo en heel wat smaakvoller dan de sapjes!

Ik merk dat ik een stuk sneller vol zit dan voorheen. Ik eet zo’n beetje de helft dan wat ik vóór de detox kuur at. Maar goed, dat zal binnen no-time wel weer als vanouds zijn vermoed ik.

Hoe ik mij nu voel
Na een week detoxen voel ik mij lichter en opgeruimder. Letterlijk ook, want ik weet zeker dat ik aardig wat kilo’s afgevallen ben. Hoeveel weet ik niet, want ik heb geen weegschaal. Maar ik merk wel dat mijn buik een stuk minder opgeblazen is, mijn benen zijn een stuk slanker geworden en ik heb wat meer contour in mijn gezicht. Ik ben van maat 44 naar maat 40-42 gegaan. Toch was het was mij niet om het afvallen te doen. Want weet je wat het is? Als ik mijn voedingsgewoontes niet aanpas, zitten deze verloren kilo’s er zó weer aan.

Ik merk ook dat ik mij relaxter en minder opgejaagd voel. Ik voel me vrolijker. Alsof er echt een last van mijn schouders afgevallen is. Al kan dat ook komen door het feit dat het nu lente is.

En tot slot heeft de detox mij ook veel inzichten gegeven. Ik besef me nu hoe mijn relatie tot eten is, wat voor mij de valkuilen zijn waardoor ik uberhaubt overgewicht heb gekregen. Ik beschouw deze inzichten als zeer waardevol. Misschien was ik wel nooit tot deze inzichten gekomen als ik al die tijd ‘gewoon’ gegeten had.

Conclusie
In principe de deze kuur mij goed bevallen. Ik heb weinig klachten ervaren, zeker in vergelijking tot mijn collega’s. Eigenlijk ging het op de laatste dag pas ‘mis’.

Zou ik nog een keer een detox kuur willen doen? Ja, dat zeker, maar dan wel op een andere manier. Sowieso minder lang, want 7 dagen is toch echt wel veel. Ik zou dan liever kiezen voor 3 of maximaal 5 dagen. Ook zou ik in het vervolg liever verse sappen willen gebruiken, gewoon versgeperst, ipv kant-en-klare sappen. Ze zijn dan toch lekkerder van smaak, wat minder muffig. En ik wil er wel gewoon iets van vast voedsel bij blijven eten. Gewoon een salade en wat fruit. En dat in combinatie met een massage en een saunabezoek of zo 😉 Kortom; detoxen is prima, maar dan in het vervolg graag wat minder streng en spartaans.

En ik zal jullie eens wat vertellen: ik ga in juni ook nóg een mini detox doen. Want je gelooft het niet, ik heb namelijk yoga/detox gewonnen via Curvacious.nl! Tijdens dat weekend ligt de focus vooral op ontgiften door middel van yoga, mindfulness en ontspanning. En verblijf in een vier-sterren hotel met sauna & massage. Wat een verwennerij! Ik kijk er ontzettend naar uit!

De kuur die ik heb gedaan kun je hier vinden. Toch raad ik je aan, mocht je een detox kuur willen doen, dit niet zomaar op eigen houtje te gaan beginnen. Lees jezelf eerst goed in, laat je informeren, check je huisarts bij twijfel of kijk of je het in groepsverband kunt doen. Dat heeft mij in ieder geval goed geholpen. Ook raad ik je aan om een paar weken van tevoren al te minderen met suiker-, vlees- en zuivelproducten te eten. Doordat ik al een aantal weken voornamelijk plantaardig eet, was de overgang voor mij niet zo groot. En daarom had ik, denk ik, veel minder last van lichamelijke klachten.

Al met al is het een zeer bijzondere en leerzame ervaring geweest en ben ik blij dat ik het gedaan heb!

Liefs,
Marieke

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply