detox kuur ervaring
Health Persoonlijk

Mijn Detox Kuur Ervaring (Deel 1)

Onlangs heb ik geschreven dat ik met mijn collega’s meedoe aan een sapkuur. Inmiddels ben ik halverwege en ik wil vandaag even een update geven hoe het tot dusver met mij gaat. Hoe bevalt mijn detoxkuur? En wat zijn mijn ervaringen tot nu toe?

Mijn Detox Kuur Ervaring (Deel 1)

Ik heb besloten om mijn detox kuur ervaring in twee delen op te splitsen omdat het anders wel een héél uitgebreid verslag wordt. Deel twee kun je dus verwachten nadat ik mijn detox kuur afgerond heb.

De afbouwdagen

Globaal eetschema:
Ontbijt: Kokosyoghurt met banaan en lijnzaad
Tussendoor: Thee, water, een glas wortelsap, een appel
Lunch: Een rauwkost salade met paprika, tomaat, courgette, ui en komkommer
Tussendoor: Thee, water, een glas pruimensap
Diner: Couscous salade met kikkerwten, spinazie, komkommer, tomaat, olijven + spirulina tablet

Afbouwdag 1:
Het ontbijt is lekker, alhoewel ik normaal gesproken er muesli in gedaan zou hebben. Maar goed, er zit eten in mijn maag, ik vind het allang best. Ik ben blij dat ik tussendoor een appel mag eten, want dat doe ik normaal gesproken ook. Ook drink ik een glas wortelsap tussendoor. Het wortelsap ruikt muf, maar het smaakt best ok. Ik vind het gelukkig niet vies, dat scheelt.

Op het werk hebben we altijd een gezamenlijke lunch, met versgebakken brood en lekker beleg. Ik ga vaak voor humus of pindakaas. Thuis eet ik ook vaak salades tussen de middag, dus ik vind dat niet gek om nu een salade te eten. Ik ben er gelukkig dol op! Ik mis alleen iets substantieëls bij mijn salade. Volkoren pasta of zo 🙂 De collega’s en ik zitten allemaal met een eigen bakje salade aan de ene helft van de tafel, in elkaars bakje kijkend: ‘Wat heb jij gemaakt? En wat heb jij?’De andere helft zit gewoon ‘normaal’ te eten. Ik vind het prima, ik hoef nu tenminste nog niet alleen maar sapjes te drinken. Dus ik kan het nog handelen.

Het avondeten wijkt gelukkig niet veel af op wat ik normaal gesproken eet. Aangezien ik toch al geen zuivel en vlees meer eet, kost me dat geen moeite, dus dat mis ik niet. Alcohol drink ik doordeweeks niet, dus dat is ook geen gemis. Maar mijn koffie? Dat mis ik wel! Ik ben wel een beetje bang dat ik morgen hoofdpijn krijg, want daar heb ik vrij snel last van als ik geen koffie drink (yup…addict!). En verder ruiken de spirulinatabletten naar hondenvoer (yuk). Toch kom ik al met al deze dag goed door en heb ik weinig te klagen.

Afbouwdag 2:
Ik heb gelukkig geen hoofdpijn gekregen doordat ik geen koffie drink, maar ik mis het nog wel. Vooral bij het wakker worden en na het avondeten vind ik een kop koffie heerlijk! Maar goed, ik ga maar aan de detoxthee, die overigens best goed te doen is. Ik merk dat ik vlak voor lunchtijd een beetje chagerijnig wordt. Ik heb honger en mijn baas zit nog in bespreking in de ruimte waar wij normaal gesproken lunchen. Na het eten zakt mijn chagerijnigheid weer weg en is mijn humeur een stuk beter, gelukkig.

’s Middags drink ik mijn pruimensap en ik merk al vrij snel dat het effect heeft zeg maar. Als in: ik moet meerdere keren naar de wc. Mijn buik rommelt een beetje en voelt wat opgeblazen. Niet heel erg prettig. De rommelende darmen zakken ’s avonds weer weg. Op wat kleine dingetjes na, was ook deze dag nog goed te doen.

Afbouwdag 3:
De laatste dag voordat het echte werk begint! Ik zie daar toch wel een beetje tegenop, eerlijk gezegd. Ik neem me daarom voor om extra te genieten van de laatste gerechten die ik eten mag.

Tijdens de ochtend al kan ik mijn collega’s wel schieten! Een collega (die dus niet meedoet) had versgebakken krentenbollen meegenomen van de bakker. Een ander liet demonstratief een reep Tony Chocolonely puur amandel zeezout zien. Argh! Ik doe maar alsof het mij niets doet, maar dat werkt voor geen meter natuurlijk, dat begrijp je vast wel.

’s Middag krijg ik na het drinken van het pruimensap last van buikpijn en krampen. Pfft, wat een heftig spul zeg! Ik ben blij dat ik dat de rest van de week niet meer hoef te drinken. Dus… zit je verstopt? Drink pruimensap. Het werkt!

’s Avonds geniet ik ENORM van mijn gerecht! En alhoewel mijn behoefte aan koffie er nog wel is, wordt deze al minder. Ik heb totaal geen hoofdpijn gehad, wat ontzettend fijn!

De Detox Kuur (dag 1 t/m 3)

Globaal drinkschema:
Ontbijt: Bietensap
Tussendoor: thee, water, druivensap
Lunch: Groentesap/tomatensap
Tussendoor: thee, bouillon, water, zuurkoolsap
Diner: Groentesap + 2 spirulinatabletten

Detox kuur dag 1:
Op vrijdag ben ik altijd vrij. Meestal doe ik dan het huishouden, probeer ik tenminste, want ik heb Roos dan ook thuis. Maar doordat ik nu ook niet eet, doe ik het toch wat rustiger aan.
Het bietensap vind ik erg lekker overigens, zeker goed te doen! Net als de druivensap. Daar drink ik dagelijks een klein glaasje van, voor extra ijzer. Ik voel me eigenlijk wel prima, ik heb niks te klagen. ’s Middags ga ik met de kinderen naar een verjaardag toe. Zij eten taart, ik niet. En ik heb eerlijk gezegd bést wel trek, want het ziet er erg lekker uit! Ik voel me op een gegeven moment toch wat licht in mijn hoofd, dus ik besluit daar een appel te eten. Ik moet tenslotte ook nog met de kinderen naar huis fietsen, dan kan ik beter even een appel eten lijkt mij. We blijven niet super lang op de verjaardag, want ik krijg toch wel erg veel honger. Het is op dat moment dan ook al bijna 17 uur.
Het zuurkoolsap is heel erg wennen in het begin. Zuur ja, maar na een paar slokken gaat het wel. Het is de bedoeling dat je iedere dag een klein glaasje ervan drinkt. Het werkt goed voor het reinigen van de lever.

’s Avonds drink ik mijn groentesap, maar je mag het even verwarmen, dan is het net een soort soep. Erg fijn om ook wat warms binnen te krijgen, het doet me goed. Uiteraard is de bouillon ook warm en doordat deze wat zout is, helpt het ook goed om duizeligheid tegen te gaan. Het is weer eens wat anders dan een fles wijn en een zak chips. Ik heb een beetje trek, maar niet zodanig dat ik het niet kan weerstaan. Ik hou me dus keurig aan de voorschriften (afgezien van die ene appel dan).

Verder heb ik afgezien van een beetje duizeligheid in het begin van de middag, verder geen klachten gehad. Wonderbaarlijk gewoon! Dat had ik écht niet verwacht!

Detox kuur dag 2:
Het is verbazingwekkend, maar ik word om zaterdag ochtend al om 06.00 uur wakker. Klaarwakker ben ik en ik voel me fris en uitgerust. Wel heb ik bizar gedroomd. Iets met fluorescerende kikkers die in mijn nabijheid megagroot werden en tanden hadden en mij aan gingen vallen. En tegelijkertijd had ik door dat het niet echt was. Dus ik zat ze uit te lachen en zei: ‘Bwahaha, jullie bestaan helemaal niet joh!’. Nou ja, dat dus.

Grappig genoeg heb ik géén behoefte aan koffie meer. Nou dat maakt het leven weer een stukje makkelijker.

’s Middags krijg ik het erg koud, ik zit echt te trillen, maar ik zie dat het binnen 20 graden is. Dan maar met een dekentje op de bank. Ik heb niet zoveel energie merk ik. Dus ik doe het maar rustig aan. Ik kijk wat Netflix, ik lees een boek, dat soort dingen.

Vandaag vertrekt Simon met wat vrienden naar een bierfestival. Ik blijf uiteraard thuis. Het mag wel mooi weer zijn, maar ik ga mezelf niet kwellen met terrasjes, sociaal doen, gezelligheid en allerlei lekkere hapjes die ik toch niet mag hebben. In plaats darvan vergaap ik mezelf op Pinterest. Ik zoek allerlei vegan recipes op waarvan ik denk: ohhhh, dat is lekker, en, ahhhh, dat ga ik echt wel eten volgende week! Evengoed dus al die gerechten wat ik niet mag hebben. Ik krijg er honger van. Wat een zelfkwelling. Toch hou ik me keurig aan de voorschriften en kan ik mijn verlangen naar cashewnoten weerstaan.

Detox kuur dag 3:
Goh, alweer een dag dat ik om 06.00 uur wakker word. Ik vind het eigenlijk wel prettig. Ik voel me doorgaans in het weekend toch een beetje brak. En zoveel alcohol drink ik nou ook weer niet normaal gesproken. Maar goed, vandaag heb ik bergen aan energie! Ik weet niet wat het is, maar ik heb een enorme schoonmaakwoede. Mijn lichaam schoon, nou het huis dan maar ook. Als een malle werk ik het hele huis door. Ik heb zelfs de ramen gelapt! En alle AH moestuintjes geplant, lekker buiten in het zonnetje. Ik heb zelfs geen moment honger gehad vandaag. Geen klachten en een berg aan energie. Nou, helemaal top!

Inmiddels ben ik dus zo’n beetje halverwege en heb ik deze challenge tot dusver prima volgehouden. Zal dit zo blijven? Blijf ik me zo goed voelen? Of wordt het toch wat zwaarder omdat ik deze week weer moet werken en dan toch wat meer concentratie nodig heb? Ook ben ik erg benieuwd hoe mijn collega’s het ervaren hebben. Dat zal ik vandaag wel horen 🙂 Volgende week geef ik weer een update van mijn Detox kuur ervaring!

Liefs,
Marieke

You Might Also Like...

5 Comments

 • Bo
  4 april 2016 at 11:00

  Succes hoor, nog even volhouden en wat fijn dat je al zo vroeg en uitgerust wakker wordt. Ik ga het misschien ook wel doen maar eerst even jouw eindoordeel afwachten 😉

 • Saskia
  4 april 2016 at 21:08

  Leuk om te lezen en nog succes! Ben benieuwd naar je bevindingen als je geheel de detox hebt gedaan.

 • jeapiebel
  5 april 2016 at 08:53

  Detox heb ik ook ooit geprobeerd, maar dan met eten, massage en lichamelijk bewegen. Ik vind het altijd goed dat je goed zorgt voor je lichaam.

 • Susanne
  6 april 2016 at 20:26

  Wow wat knap dat je dit doet! Ik heb het ook een keer een week gedaan en vond het rete zwaar! Het voelde goed en minder goed at the same time. Fysiek best vermoeiend vooral! Ben benieuwd hoe jij het aan het eind vindt!

 • Greenblush
  13 april 2016 at 21:19

  Dat klinkt als een hele fijne manier om te detoxen!

Leave a Reply