stoppen met alcohol drinken alcoholvrij leven ontwijnen dry january
Health

Stoppen met alcohol drinken | Ik ga alcoholvrij

Recent heb ik een drastisch besluit genomen: ik stop met alcohol drinken – in ieder geval tot het einde van dit jaar. Waarom ik dit doe? Ik drink alleen in het weekend. Toch voel ik me hier niet meer prettig bij. Zo merk ik bij mezelf dat ik vaker vermoeid ben en me niet helemaal fit voel. Daarnaast heb ik moeite met afvallen, ook al eet ik behoorlijk gezond. Kortom, ik zit niet helemaal lekker in mijn vel en wil graag deze gewoonte doorbreken. Vandaar dat ik ga stoppen met alcohol drinken. Voor mijn gezondheid.

Waarom stoppen met alcohol drinken?

Eerlijk is eerlijk: ik hou van een feestje en van gezelligheid. Gezellig wat drinken tijdens een BBQ of op het terras. En misschien herken je zelf ook, dat je op vrijdagavond een fles wijn opentrekt omdat je zo hard gewerkt hebt. Daar is niet zoveel mis mee, toch? Hmm misschien niet, zou je denken. Toch is het die afhankelijkheid wat mij in de weg begon te zitten. Een gewoonte die mij uiteindelijk meer kost dan dat het oplevert. Want ik merk ook dat ik langzamerhand steeds dikker word, minder actief ben en gewoon minder fit ben.

Confronterend

Corona heeft niet geholpen, alhoewel ik het ook laf vind om een stom virus hier de schuld van te geven. Want ondanks dat de terrassen lange tijd waren gesloten en en ik feestjes heel lang niet heb gehad, ben ik tóch meer gaan drinken. Uiteindelijk zat ik op 3 a 4 glazen alcohol op vrijdag, zaterdag en zondag. Dat is toch zo’n 10 tot 12 glazen per week. Misschien denk je: dat valt toch wel mee? Maar nee, dit valt niet mee, want ik val hierbij onder de categorie ‘zware drinker’. Ouch… confronterend.

Waarom zou je überhaupt drinken als je gewoon thuis zit? Was het uit verveling? Een manier om met de spanningen om te gaan? Ik weet het niet. Maar ik ben er niet trots op. Daarom wil ik graag deze vicieuze cirkel doorbreken en heb ik besloten de rest van 2021 geen druppel meer te drinken. En eigenlijk daarna ook niet meer, maar ik begin eerst met een overzichtelijke periode. Ik weet van mezelf dat ik zulke ingrijpende doelen beter volhoud als ik een einddatum stel en deze daarna verleng.

40 en fit: de voordelen van geen alcohol drinken

Volgend jaar word ik 40 en het zou toch mooi zijn als ik de komende jaren fit en gezond kan doorbrengen. Ik hoop nog een tijdje mee te gaan en gezond oud te worden 🙂 Geen alcohol drinken past ook bij mijn wens om zoveel mogelijk gezond én duurzaam te leven.

Wil je – net als ik – stoppen met alcohol drinken om wat voor reden dan ook? Of misschien ben je een gematigde drinker en wil je alcohol niet helemaal uit je leven bannen. Toch kan (tijdelijk) stoppen met alcohol drinken hét antwoord zijn voor je je energie niveau, je gewicht, goed slapen en je fysieke gezondheid. Probeer het eens een paar weken en ervaar wat dit met jouw lichaam doet.

Wat kan je verwachten als je (een tijdje) geen alcohol meer drinkt?

 • Je slaapt beter en dieper, dit is goed voor je immuunsysteem;
 • Al je organen komen tot rust. Je lever hoeft minder hard te werken om alcohol af te breken. Maar eigenlijk hebben alle organen hier baat bij;
 • Je krijgt veel minder calorieën binnen. Afvallen en/of op gewicht blijven gaat veel makkelijker als je geen alcohol drinkt;
 • Meer energie: je voelt je fitter;
 • Het is beter voor je huid. Je huid gaat meer stralen; het krijgt meer vocht, dus minder last van rimpeltjes en het ziet er gezonder uit;
 • Je ervaart meer focus: geen alcohol drinken geeft minder afleiding waardoor je eenvoudiger je persoonlijke doelen kunt behalen.
 • Het bespaart veel geld!

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

In Nederland valt zo’n 10% van de bevolking onder ‘zware drinkers’. Wat houdt dit in? Voor mannen betekent dit dat ze minimaal 1x per week 6 glazen of meer alcohol drinken. Voor vrouwen geldt minimaal 4 glazen op 1 avond. Hier zit je eigenlijk al vrij snel aan. Als je standaard op zaterdagavond een fles wijn opentrekt en deze leeg drinkt, ben je officieel al een zware drinker. Dit wil niet zeggen dat je direct verslaafd bent aan alcohol, want om verslaafd te zijn komt er nog meer bij kijken. Het betekent echter wel dat ‘gezellig in het weekend drinken’ langzamerhand kan overgaan in dagelijks ‘moeten’ drinken. Deze grens is behoorlijk dun, want verslaving kan ongemerkt er in sluipen. Wanneer is er sprake van alcoholverslaving?

Alcoholverslaving volgens DSM-V

Volgens de DSM-V is er sprake van alcoholverslaving als je het afgelopen jaar minimaal drie van onderstaande symptomen hebt gehad:

 • Meer alcohol gebruiken dan je van plan bent;
 • Willen stoppen met drinken maar niet kunnen;
 • Veel tijd besteden aan alcoholgebruik of aan herstellen van gebruik;
 • Een sterke craving hebben om alcohol te gebruiken;
 • Nadelige gevolgen ervaren op het gebied van werk, school, hobby’s en sociale activiteiten of stoppen met deze activiteiten;
 • Doorgaan met drinken ook al weet je dat dit problemen veroorzaakt of verergert;
 • Doorgaan met drinken ook al weet dat je een fysiek of psychisch probleem hebt;
 • Steeds grotere hoeveelheden drinken om onder invloed te raken (tolerantie);
 • Last hebben van onthoudingsverschijnselen, waaronder zweten, trillen, moodswings.

Hulp bij verslaving

Let op: stoppen met alcohol drinken is altijd een goed idee, maar een echte verslaving moet je niet onderschatten. Bij een verslaving heb je alcoholverslaving hulp nodig. Ervaar je zelf problemen met alcohol? Schakel dan hulp van een professional in. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een AA groep, maar ook online therapie behoort tot de mogelijkheden. Deze behandelingen worden door je zorgverzekering vergoed.

You Might Also Like...

1 Comment

 • Lisa Heleen
  15 december 2021 at 09:59

  Ik drink al jaren geen alcohol meer en ben er zo blij mee!

Leave a Reply