legionella voorkomen kranen doorspoelen
Health

Ga je op vakantie? Zó voorkom je legionella

Ga je op vakantie? Of ben je net weer thuisgekomen van je reis? Dan is het verstandig om al je kranen en toiletten godoor te spoelen. Dit heeft te maken met een legionella, een schadelijke bacterie die in warm en stilstaand water een legionellabesmetting kan geven.

Wat is legionella?

Wat is legionella nu eigenlijk? Legionella is een bacterie die groeit in warm en stilstaand water. Zeker als de temperatuur van het water oploopt (ergens tussen 25 en 50 graden), dan kan de legionella bacterie ontzettend snel ontwikkelen.

Legionella loop je op door kleine waterdruppels (verneveling) in te ademen waarbij stilstaand, warm water een tijdje niet gebruikt is. Bijvoorbeeld door tijdens het douchen, een tuinslang te gebruiken of door een toilet door te spoelen. Maar ook bij een jacuzzi kan dit voorkomen. Dit kan al na een lang weekend weg of een weekje vakantie gebeuren. Als je dan bij thuiskomst de kleine waterdruppels inademt, kun je behoorlijk ziek worden. Dit kan variëren van milde griepachtige verschijnselen (de zogenaamde legionellagriep) tot de gevaarlijke veteranenziekte.

De veteranenziekte is te vergelijken met een ernstige longontsteking. Deze ziekte kan – zonder de juiste behandeling of bij mensen met sterk verminderde weerstand – dodelijk zijn. Overigens schijnt het zo te zijn dat legionella niet schadelijk is als je dit water opdrinkt (zou ik persoonlijk niet doen), maar het is puur de verneveling die schadelijk is.

Legionellabesmetting: gevaarlijk of niet?

Wanneer je weerstand goed is, is de kans niet heel groot dat je ernstig ziek wordt van een legionellabesmetting. Toch moet je de risico’s zeker niet onderschatten. Want juist dankzij de waternevel kan het bereik van deze schadelijke bacteriën zo groot zijn. Ik herinner me nog goed dat járen geleden een legionellaramp plaatsvond bij de West-Friese Flora. Tijdens dit evenement (een overdekte bloemententoonstelling) zijn in totaal 318 personen besmet geraakt met de veteranenziekte en 18 mensen overleden. De oorzaak? Er stonden een aantal jacuzzi’s opgesteld gevuld met besmet water.

Voorkom legionella met deze tips

Ga je op vakantie? Gebruik deze tips op je vakantiebestemming. Je weet namelijk nooit zeker of er recent iemand jouw accommodatie gehuurd heeft. De kranen en toiletten zijn misschien lange tijd niet doorgespoeld. Hetzelfde geldt bij thuiskomst: ook dan moet je je kranen en toiletten tegen legionella spoelen.

  • Ga je naar je vakantiebestemming of ben je weer thuis? Spoel bij aankomst alle kranen een minuut lang door.
  • Gebruik hierbij heet water. Bij een temperatuur hoger dan 60 graden wordt de Legionellabacterie gedood.
  • Vooral de waterverneveling is gevaarlijk. Voorkom dat je de verneveling inademt. Zet de douchekop in een emmer water en maak een washandje vast aan de kraan, waarna je het water doorspoelt. Spoel je toilet door met de deksel gesloten.
  • Heb je een tuinslang? Spoel die dan ook voorzichtig door.
  • Tot slot: heb je tijdens de coronaperiode volledig thuisgewerkt en werk je binnenkort weer (deels) op kantoor? Check dan even of daar ook alle kranen doorgespoeld zijn!

You Might Also Like...