Duurzame lifestyle Persoonlijk

Personal Update: Goed voor jezelf zorgen

Wow, het is al een aantal weken stil geweest op mijn blog… erg stil! Ik zal je even uitleggen wat de oorzaak is van mijn afwezigheid.

Een paar weken geleden kreeg ik plotseling last van allerlei vage klachten. Vermoeidheid, rommelende darmen, stemmingswisselingen, onverklaarbare huilbuien, stijve spieren en verschrikkelijke hoofdpijn. Ook ben ik al twee keer flauwgevallen. Bij het opstaan ‘s ochtends had ik telkens het gevoel alsof ik een flinke kater had, terwijl ik de avond ervoor niet gedronken had. Naar het beeldscherm kijken lukte me niet zo goed meer, vanwege de hoofdpijn. Verder voelde ik me leeg, gewoon op. Kortom, ik kon gewoon niet meer voor de volle 100% functioneren.

In eerste instantie schrok ik behoorlijk. Zou ik depressief zijn? Overspannen? Burnout? Misschien is burnout wel een groot woord, maar zo te zien weet stevende ik daar behoorlijk op af. Toch vreemd, want ik beschouw mezelf als een vrij nuchter, aards en kalm persoon die bergen werk kan verzetten. Het voelde toch wel behoorlijk frustrerend dat er nu niet heel veel uit mijn handen kwam. En ik hoor regelmatig van anderen dat ik altijd zo rustig over kom, toch moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ook ik de laatste tijd best wel last heb van stress. Ik ben bij mezelf te rade gegaan, ik heb even een afstandje van alles genomen om te voelen en te observeren waar dat aan ligt. Waar kwam toch alle stress vandaan? Waarom voelde ik mij zo beroerd?

Op zoek naar de juiste balans

De afgelopen tijd bestond mijn leven voornamelijk uit werk, de zorg voor onze kinderen en het huishouden. Vrije tijd, ontspanning, een sociaal leven, aandacht voor je relatie? Nope, dat is momenteel gewoon minimaal aanwezig in mijn leven. En ik vind mijn werk geweldig en mijn kinderen meestal heel lief (meestal… niet altijd), echter, om mezelf een beetje ‘mens’ te voelen, heb ik ook ontspanning en real life sociale contacten nodig.  Daarbij, een change of scenery is ook wel eens fijn! Nu heb ik voornamelijk uitzicht op mijn computer beeldscherm, facebook op mijn smartphone en de schattige koppies van mijn kinderen, waar toch ook wel een hoop lawaai uit kan komen.

In feite komt het op één ding neer: Het zoeken naar de juiste balans. Je werk, kinderen, relatie, huishouden, vrije tijd, je sociale leven… om je goed te voelen dienen alle thema’s in je leven in balans te zijn. Bij mij sloegen de afgelopen tijd bepaalde thema’s dus een beetje door. Vooral de combinatie werken vanuit huis + het zorgen voor de kinderen is soms best een lastige combinatie. Ik werk vrijwel alle avonden van de week omdat ik er overdag vaak niet aan bepaalde dingen toekom. Ik vind het niet erg om ‘s avonds te werken, maar dit gaat echter wel ten koste van mijn vrije tijd en ontspanning. En dat breekt op den duur ook op!

Eigenlijk, nu ik er zo over nadenk, is het gewoon een ordinair luxe-probleem. Want ik heb zo’n beetje alles tot mijn beschikking, maar ik kies er zelf voor om mijn aandacht maar aan bepaalde gebieden in mijn leven te schenken. En ja dat doe ik zelf, bewust danwel onbewust. Er is namelijk niemand die mij verbiedt om een avondje uit te gaan. Of mij dwingt om meerdere keren per dag facebook te checken. Nee, ik laat het zelf gebeuren. En om dit te veranderen, zal ik er zelf ook wat aan moeten doen. Ik verlangde naar rust, even géén getetter aan mijn hoofd, maar vooral wilde ik me weer goed en energiek voelen.

Tijd voor actie; Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel?

Wanneer mijn hoofd vol zit met allerlei gedachtes, of wanneer ik het even allemaal niet zo goed meer weet, dan ga ik altijd eerst alles goed opruimen. Ik heb hier eerder al een artikel over geschreven. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd tenslotte! Tijdens het opruimen kwam ik tot de conclusie dat ik blij word van in beweging zijn en (nieuwe) mensen ontmoeten. Ook doet voeding veel voor mij. Ik ben me de afgelopen tijd weer bewust geworden welke voedingsmiddelen goed werken bij mij en welke niet. Ik heb dan ook mijn voeding behoorlijk aangepast. Daarover vertel ik later meer in een ander artikel 🙂

Door mindfulness toe te passen leer ik met beter stress omgaan. Ook heb ik social media (wat geweldig leuk kan zijn, maar tegelijkertijd ook een grote energieslurper is) nu even laten zitten voor wat het is. In plaats daarvan zoek ik nu meer contact op met vriendinnen. Dit geeft mij een groot gevoel van ontspanning en heb ik ook weer veel meer energie! En weet je wat het mooie is? Doordat ik me weer ontspan, zijn de kinderen ook weer een stuk rustiger. Ze vragen veel minder negatieve aandacht!

Door een paar kleine aanpassingen te doen merk ik al veel resultaat. Ik voel me gelukkig inmiddels alweer een stuk beter! En wat betreft mijn blog? Deze zal ook een verschuiving doormaken. Ik blijf schrijven over beauty, maar daarnaast ook veel meer over voeding, gezondheid en vooral mindstyle. Ik heb namelijk zóveel over deze onderwerpen te vertellen en ik wil graag mijn ervaring delen. Ik heb er zin in, je kunt dus weer artikelen van me verwachten en ik hoop je hierbij te kunnen inspireren!

Fijn weekend en geniet van het lekkere lente zonnetje!

Liefs,
Marieke

Previous Post
11 april 2015
Next Post
11 april 2015

2 Comments

 • Beau

  Heel herkenbaar dit, ik ben zelf ook altijd aan het zoeken naar de juiste balans en merk dat voeding en mindstyle mij daar ook heel goed bij helpen. Ben heel nieuwsgierig naar je bevindingen dus ik blijf je volgen hoor 😉

 • Greenblush

  Wat lief, en wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂

Leave a Reply

Instagram

 • Sint gaat op 5 december aan alle kinderen cadeautjes uitdelen, maar kan helaas niet aan iedereen bloed weggeven, terwijl dat juist zo hard nodig is. Daarom steun ik Sanquin en heb ik mij aangemeld als bloeddonor ❤ Overweeg jij ook bloeddonor te worden? Meld je dan aan via de website van #sintzoektje (zie #linkinbio) #sinthierbenik #sanquin #bloeddonor #bloedgeven #bloedbank #bloedgevendoetleven #sinterklaas #geven #redeenleven #collab
 • Ik maakte van de week deze lasagne en oeh, hij smaakte erg goed! In plaats van 'gewone' lasagne heb ik pompoenlasagne gebruikt. Dit zijn in feite dunne plakjes pompoen, maar het werkt erg goed als vervanger. Lekker met spinazie en kaas, bijvoorbeeld ricotta! Als saus heb ik Verspil-me-nietjes pastabasis met 96% groente gebruikt. Dit een saus op basis van minder perfecte groente, maar die uiteraard net zo lekker smaken. Met het Verspil-me-nietjes concept wil supermarkt Lidl voedselverspilling tegengaan én kunnen wij een gezonde maaltijd op tafel zetten 🌍💚 Het recept vind je via #linkinbio! #pastabasis #verspilmenietje #makkelijkgezondemaaltijd #verspillingsvrij #snellepasta #pumpkin #lasagne #lowcarb #vega #vegetarian #recipe #instafood #foodpic #dinner #recept #healthymeal #healthyfood #koolhydraatarm #pompoenlasagne #pompoen #collab #comfortfood
 • 😍😍😍 @woocares scented candles, room sprays and diffusers 💚#linkinbio #woocares #worldsofopportunities #amsterdam #review #scent #candle #homescents #tranquility #gift #christmas #present #gekregen #greenblogger #homedecor #scentedcandles #sustainable #discoverunder5k #instadaily #picoftheday #candles #diffuser #roomspiration #roomspray #handmade #loveit #musthave
 • ❤️ the vibe of Berlin. The people here are awesome and we really had a great time. Too bad it's time to go home now, though I can't wait to see my family again 😘#berlin #berlijn #friends #citytrip #instatravel #travel #berlinwall #berlinwallart #goodvibes #art #eastsidegallery #discoverunder5k #city #deutschland
 • Berliner Mauer East Side Gallery#berlin #berlijn #berlinwallart #eastsidegallery #holiday #art #graffiti #berlijnsemuur #deutschland #germany #discoverunder5k #instatravel #citytrip #travel #instadaily #picoftheday
 • 💚💚💚 Zero Waste products @hollandandbarrett_nl . . #linkinbio #zerowaste #zerowastebeauty #zerowasteweek #hollandandbarrett #plasticfree #beauty #greenlifestyle #nowaste #plasticsoup #greenblogger #ecobeauty #greenshopping #sustainable #duurzaam #greenbeauty #beautykitchen #gekregen #musthave #loveit #discoverunder5k

Follow Me!