Soms krijg je nieuws dat je liever niet had willen horen. Bij mij was dat de uitslag van een uitgebreide voedselintolerantietest. Gluten? Niet best voor mij. Maar wat me nog het meest raakte: tomaten stonden ook op de zwarte lijst. Geen tomatensaus meer? Geen pasta met die heerlijke, rijke rode saus? Dat kon ik me nauwelijks voorstellen. Gelukkig ben ik niet de enige die hiermee worstelt, en na wat onderzoek ontdekte ik een fantastische vervanger: paprika! Rode paprika’s hebben van nature een zoete, diepe smaak die verrassend veel lijkt op tomaat, zeker als je ze op de juiste manier bereidt. Dus ging ik experimenteren, en nu wil ik mijn favoriete NoTomato saus recept met jullie delen!

NoTomato saus recept: wat heb je nodig?
Ingrediënten voor vier personen:
- 6 rode paprika’s (ik gebruikte zoete puntpaprika’s)
- 2 middelgrote wortels
- 1 kleine rode biet (voor die mooie rode kleur)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 400 ml groentebouillon
- Scheutje balsamicoazijn
- oregano
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg ze op een bakplaat met bakpapier samen met de teentjes knoflook in de schil. Rooster ze ongeveer 25 minuten tot het velletje blakert.
- Terwijl de paprika’s en knoflook in de oven staan, snipper je de ui en fruit je deze in een pan met olijfolie.
- Snijd de wortels en biet in kleine stukjes en voeg ze toe aan de pan. Bak een paar minuten mee.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Haal de paprika’s uit de oven en trek voorzichtig het velletje eraf. Doe het vruchtvlees bij de rest van de groenten.
- Voeg de balsamicoazijn, oregano en gerookte paprikapoeder toe. Laat nog een paar minuten pruttelen.
- Pureer de saus met een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Hoe gebruik je het?
Deze saus is ideaal voor pasta, als basis voor pizza, of zelfs als dipsaus. Je kunt ‘m ook invriezen, zodat je altijd een voorraadje hebt. En geloof me, zelfs als je niet intolerant bent voor tomaat, is dit een geweldige saus om eens uit te proberen!
Mis ik tomaten nog steeds? Ja, natuurlijk. Maar deze heerlijke paprikasaus is een heerlijke vervanger!
Heb jij al eens een tomaatvrije pastasaus geprobeerd? Deel jouw tips en ervaringen hieronder!

No Comments