De Mommy Wars Tag
Persoonlijk

Mommy Wars Tag

Ik zag onlangs bij Eva en Maurie de Mommy Wars Tag voorbij komen. Ik vond deze tag erg leuk om te lezen, het is allemaal zo ontzettend herkenbaar! Bij deze heb ik ‘m ook ingevuld, ik hoop dat je het leuk vindt om te lezen!

Onze kinderen Niels en Roos zijn inmiddels ruim 5 en 2 jaar oud. Geen baby’s meer, maar het is voor mij toch nog recent genoeg om deze vragen te kunnen beantwoorden 🙂

De Mommy Wars Tag

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Ik heb Niels flesvoeding gegeven, Roos kreeg borstvoeding. Bij Niels heb ik geprobeerd om borstvoeding te geven, ik wilde dat zó graag, maar helaas lukte dat niet. Ik heb er toen alles aan gedaan: liters borstvoedingsthee gedronken, tepelhoedjes gebruikt, kolven met een turbo apparaat, Niels zelfs nog gevoerd met een speciaal slangetje en pipetje… maar helaas, het mocht niet baten. Hij wilde het niet, dus toen ben ik met pijn in mijn hart overgestapt op flesvoeding. Ik kreeg daar wel een contente baby voor terug, dat was ook wel wat waard 🙂 Bij Roos dacht ik: Ik ga het wel proberen, maar als het niet lukt, jammer dan. Ik had er geen zin in om er moeite voor te doen. En grappig genoeg ging het bij haar als een tierelier. Ze dronk goed, bij mij kwam het direct goed op gang en zo hebben wij dit 14 maanden lang probleemloos volgehouden. Toen was Roos er klaar mee, ze wilde het niet meer en dus zijn we gestopt.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Ze slapen in hun eigen bed, op hun eigen kamer. Bij geboorte hebben ze de eerste maanden in een wiegje bij ons op de kamer gelegen, en zodra ze naar een ledikantje overgingen, sliepen ze op hun eigen kamer. Dat is altijd goed gegaan. Eigenlijk slapen ze zelfs nog beter op hun eigen kamer.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Toen Roos geboren werd zat Niels nog in de luiers. We veroorzaakten destijds een gigantische afvalberg, echt om je dood te schamen. Ik heb daarom voor Roos toen een proefpakket wasbare luiers aangeschaft. Jammer genoeg beviel dat echt totaal niet. Misschien hadden we een verkeerd merk of model ofzo, maar Roos haar wasbare luiers waren na een uur al doorweekt. Toen zijn we toch maar weer terug gegaan op reguliere luiers. Gelukkig werd Niels snel daarna zindelijk. Dat scheelde toch wel weer een hoop afval.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Nou als het aan mezelf ligt, liever houten speelgoed. Maar Niels is een mini techneut eerste klas, dus die is duidelijk van de V-Tech, Ipads en computers. Als baby zijnde had hij al een duidelijke voorkeur voor herrie, lichtjes en knopjes. Roos vindt alles leuk; die speelt ook graag met haar houten fruit in haar houten keukentje.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Niels kreeg als baby wel potjes te eten. Dat was vooral omdat hij echt alleen maar glad gepureerd eten lustte. En het was makkelijker in combinatie met kinderdagverblijf/werk/oppas. Roos (die ook gewoon naar de opvang gaat) heeft echter nog nooit potjes gegeten. Wij leerden haar eten volgens de Rapley methode, waarbij ze dus hele stukken groente/fruit kreeg om op te proeven. Dat werkte fantastisch! Zij at binnen no-time met de pot mee.

Dragen of wagen?
Roos heeft de eerste paar weken veel in een draagdoek gezeten, vooral nadat ik haar gevoed had. Ze had namelijk last van reflux, dus hield ik haar zodoende nog een tijdje rechtop in een draagdoek, zodat het eten bij haar kon zakken. En ondertussen had ik mijn handen vrij, dus dat vond ik wel zo praktisch. Maar afgezien daarvan heb ik niet gedragen, want ik vind dragen niet zo prettig. Het is gewoon niet mijn ding. Ik kies liever voor een wagen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Nee, ik vind het belangrijk dat kinderen dat zelf aangeven. Ik denk dat pushen eerder averechts werkt. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben Niels uiteindelijk toch een beetje over een drempel moeten helpen. Hij durfde namelijk absoluut niet op een potje of wc te zitten. Ik heb toen gewoon tegen hem gezegd dat ik geen luiers meer voor hem ging kopen. Dat hielp; hij was toen meteen dag en nacht zindelijk. Hij was toen 3,5 jaar. Roos gaf het al vrij snel zelf aan dat ze op de wc wilde zitten en het gaat bij haar als vanzelf.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Bij de Primark kom ik nooit, maar het is ook niet zo dat ik alleen maar eerlijke merken koop. Ik vind eerlijke kleding gewoon te duur voor de kleintjes. Toen ze nog baby waren kocht ik veel tweedehands (en kregen we heel veel kleding). Maar goed, dan groeien ze zó snel dat ze overal binnen no-time uitgegroeid zijn. Ik vind het dan zonde om dan veel geld aan kleding te besteden. Ik koop nu voornamelijk bij de H&M. En nee, dat verdient geen schoonheidsprijs wat eerlijkheid betreft, alhoewel ze wel veel kleding van biologisch katoen hebben. Wat ik wel doe: nooit teveel kleding kopen (dus gewoon precies genoeg) en alles weer recyclen. En zorgen dat alles goed met elkaar te combineren valt.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Simon en ik zijn op zich vrij makkelijk, er is veel mogelijk en er is ook ruimte voor onderhandeling. Maar… we kunnen ook behoorlijk streng en strikt zijn als het moet. We hebben niet heel veel regels thuis, maar de regels die er zijn heb je je maar gewoon aan te houden. We zijn consequent en duidelijk en ik denk dat het alleen maar fijn is voor een kind. Ze weten precies waar ze aan toe zijn.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
In principe laat ik ze nooit huilen, maar het ligt er wel aan wat er aan de hand is. Ik hoor namelijk precies aan de manier van huilen wat er speelt. Als ze namelijk huilen doordat ze moe zijn, dan zit er maar één ding op: snel naar bed. Dan huilen ze nog 5 minuten, om vervolgens in slaap te vallen. In alle andere gevallen (angst, nachtmerrie, niet lekker voelen, pijn, honger, whatever) kunnen ze uiteraard altijd bij ons terecht.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn antwoorden te lezen! Deze Mommy Wars Tag is bedacht door Betty en Esther van de blog Mamazoektuit. Mocht jij deze tag ook willen doen, voel je vrij om deze tag over te nemen!

You Might Also Like...

2 Comments

  • Eva
    27 maart 2016 at 08:38

    Leuk om te lezen!! Ik wist niet dat je ook nog een dochtertje had. Wat leuk!

  • Mo
    27 maart 2016 at 09:51

    Tof dat je ‘m ook hebt ingevuld en leuk om je antwoorden te lezen!

Leave a Reply