Duurzame lifestyle

De vier temperamenten | Mindstyle

Ik hou erg van persoonlijkheid testjes. Ik vind het altijd erg interessant om meer over de menselijke psyche te weten te komen, al dan niet op een wetenschappelijke manier. Tijjdens mijn opleiding Kunstzinnige Therapie behandelden wij regelmatig De Vier Temperamenten tijdens de lessen. 

De vier temperamenten

De vier temperamenten? Jazeker! Ieder persoon heeft altijd één of twee temperamenten die de boventoon voeren in het karakter en persoonlijkheid. Dit temperament bepaalt voor een deel ook hoe degene in het leven staat en wat zijn/haar sterke en zwakke punten zijn. Je kunt het zien als de westerse variant op Ayurveda. Ik ga uitleggen wat deze vier temperamenten inhouden en wellicht vind je het ook leuk om te ontdekken welk temperament het meest bij jou op toepassing is.

De geschiedenis van de vier temperamenten

De leer van de vier temperamenten is al ontzettend oud. Hippocratus, de grondlegger van de geneeskunde, had het er al over. Hij benoemde vier lichaamssappen die in het menselijk lichaam voorkomen: bloed (sanguis), gele gal (chole), zwarte gal (melanchole) en slijm (flegma). Deze lichaamssappen werden ook wel humores genoemd. Je kent ongetwijfeld de term zwartgallige humor wel. Nou, dat komt dus daar vandaan!

Al naargelang de overheersende humor, werden mensen grofweg ingedeeld in vier temperamenten. Ook aandoeningen werden toegeschreven aan een teveel of tekort aan bepaalde sappen. Destijds dacht men dat:

 • Energieke mensen een overheersende hoeveelheid bloed aan hebben, en werden daarom sanguinisch genoemd.
 • Cholerische types zijn vurig en rake snel geïrriteerd  door een teveel aan gele gal.
 • Melancholie wordt gekoppeld aan zwartgalligheid. Zwarte gal werd verondersteld neerslachtigheid en depressies te veroorzaken.
 • Flegmatici hebben een overtollig slijm in het lichaam, waardoor ze traag, kalm en weinig emotioneel zijn.

Aderlaten & overschot

Veel ziektes werden veroorzaakt door een overschot van één van de vier sappen, volgens de Oude Grieken. Als remedie verwijderde men dit overschot aan sap bij een patiënt, bijvoorbeeld door aderlaten bij een teveel aan bloed.

Omstreeks 1900 raakte Rudolf Steiner dermate geïnteresseerd in deze vier temperamenten leer. Mocht je nog nooit van Rudolf Steiner gehoord hebben: Deze man is de grondlegger van de antroposofie, waar mijn opleiding weer op gebaseerd is. Just so you know 🙂 Steiner heeft de vier temperamenten weer omgevormd tot vier menstypen met hun eigen persoonlijkheidskenmerken.

Iedereen is uniek

Zoals ik al aangaf zijn er vier temperamenten te onderscheiden. Het is belangrijk te weten dat ieder persoon alle temperamenten in zich draagt. De verhoudingen zijn echter per persoon verschillend. Helemaal prima, want dat maakt ons uniek en bijzonder natuurlijk! Het ene temperament is daarom ook niet beter dan het ander, laat dat duidelijk zijn!De Cholericus

 • Gedreven door vuur
 • Echte leiderstypes
 • Kunnen behoorlijk koppig en driftig zijn
 • Hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel

Cholerische mensen hebben een hoekige, gedrongen lichaamsbouw. Het zijn charismatische, krachtige mensen, met grote, vurige ogen en een doordringende blik. Ze zijn enthousiast en volhardend. Deze mensen zijn dan ook echte leidertypes. Het zijn vaak snelle types die weten wat ze willen en stevig in hun schoenen staan. Denk bijvoorbeld aan ondernemers, managers en directeurs. Cholerici worden gedreven door vuur en hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze kunnen zich goed vastbijten, maar ook driftig worden wanneer ze hun zin niet krijgen. Ze hebben weinig geduld. Belangrijk voor hen is dat ze leidersrol op zich kunnen nemen.

De Sanguinicus

 • Luchtige persoonlijkheden
 • Huppelen door het leven
 • Bewegelijk, spring-in-het-veld, kinderlijk
 • Hechten veel belang aan vrijheid

Sanguïnische mensen houden van avontuur! Het zijn de gangmakers op een feestje en leggen makkelijk (oppervlakkig) contact met andere mensen. Het zijn erg bewegelijke types, die letterlijk door het leven huppelen. Luchttypes zijn doorgaans slank en ze stralen vrolijkheid uit. Ze laten zich niet makkelijk vastpinnen, want ze vinden hun vrijheid ontzettend belangrijk. Ze zijn vooral geschikt als freelancers en zijn vaak werkzaam in de media.  Sanguïnische mensen raken snel afgeleid, ze zijn dingen snel zat en een beetje chaotisch, waardoor ze weinig dingen afmaken. Creativiteit en afwisseling is erg belangrijk voor ze.

De Flegmaticus

 • Echte watertypes
 • Gevoelig, goede luisteraars, behulpzaam, kalm
 • Houden van rust, zijn dromerig aangelegd, traag
 • Hebben de neiging om makkelijk aan te komen

De flegmaticus houdt van kalmte om zich heen, alhoewel ze altijd voor een ander klaar staan en anderen graag helpen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en zijn erg intuïtief. Flegmatische mensen hebben aanleg om aan te komen omdat ze gemakkelijk vocht vasthouden. Ze zijn vaak werkzaam in een sociaal beroep wat niet stressvol is. Wanneer ze onder druk staan worden ze lethargisch en kan er gevaar voor depressies ontstaan. Belangrijk is dat ze in beweging blijven op hun eigen tempo, zodat ze niet te zwaar belast worden.

De Melancholicus

 • Hun element is aarde
 • houden van vastigheid en duidelijkheid
 • Cijfermatig ingesteld
 • Neiging tot starheid, conservatief

Melancholici zijn geaarde mensen en hechten doorgaans veel belang aan structuur. Ze houden niet van verrassingen en onstabiele situaties. Het zijn uitstekende boekhouders en wetenschappers, want ze zijn behoorlijk cijfermatig en feitelijk ingesteld. Het zijn goede planners, werken georganiseerd en zien ieder detail!

Mijn temperament is overduidelijk flegmaticus. Ik herken mij er helemaal in. 100% me! Alhoewel ik de sanguinicus ook duidelijk in mijzelf herken. Melancholie is het minst aanwezig in mij.

Mocht je er meer over willen weten: Dit boek gaat heel uitgebreid op de materie in, want er valt nog zoveel meer over dit onderwerp te vertellen!

Ik ben benieuwd… Welk temperament is bij jou het duidelijkst aanwezig? Herken jij jezelf hierin?
Andere interessante artikelen
Niet extravert, niet introvert maar ambivert
Tips tegen piekeren

You Might Also Like...

1 Comment

 • Evelien
  31 december 2016 at 20:02

  Superleuk om dit te lezen, ik wilde toch even reageren. Ik denk dat ik flegmaticus ben – ben van sterrenbeeld Kreeft, dus een watertype. Verder kan ik mij enorm in de kenmerken vinden. Leuk zeg!

Leave a Reply