Duurzame lifestyle

De vier temperamenten | Mindstyle

Ik hou erg van persoonlijkheid testjes. Ik vind het altijd erg interessant om meer over de menselijke psyche te weten te komen, al dan niet op een wetenschappelijke manier. Tijjdens mijn opleiding Kunstzinnige Therapie behandelden wij regelmatig De Vier Temperamenten tijdens de lessen. 

De vier temperamenten

De vier temperamenten? Jazeker! Ieder persoon heeft altijd één of twee temperamenten die de boventoon voeren in het karakter en persoonlijkheid. Dit temperament bepaalt voor een deel ook hoe degene in het leven staat en wat zijn/haar sterke en zwakke punten zijn. Je kunt het zien als de westerse variant op Ayurveda. Ik ga uitleggen wat deze vier temperamenten inhouden en wellicht vind je het ook leuk om te ontdekken welk temperament het meest bij jou op toepassing is.

De geschiedenis van de vier temperamenten

De leer van de vier temperamenten is al ontzettend oud. Hippocratus, de grondlegger van de geneeskunde, had het er al over. Hij benoemde vier lichaamssappen die in het menselijk lichaam voorkomen: bloed (sanguis), gele gal (chole), zwarte gal (melanchole) en slijm (flegma). Deze lichaamssappen werden ook wel humores genoemd. Je kent ongetwijfeld de term zwartgallige humor wel. Nou, dat komt dus daar vandaan!

Al naargelang de overheersende humor, werden mensen grofweg ingedeeld in vier temperamenten. Ook aandoeningen werden toegeschreven aan een teveel of tekort aan bepaalde sappen. Destijds dacht men dat:

 • Energieke mensen een overheersende hoeveelheid bloed aan hebben, en werden daarom sanguinisch genoemd.
 • Cholerische types zijn vurig en rake snel geïrriteerd  door een teveel aan gele gal.
 • Melancholie wordt gekoppeld aan zwartgalligheid. Zwarte gal werd verondersteld neerslachtigheid en depressies te veroorzaken.
 • Flegmatici hebben een overtollig slijm in het lichaam, waardoor ze traag, kalm en weinig emotioneel zijn.

Aderlaten & overschot

Veel ziektes werden veroorzaakt door een overschot van één van de vier sappen, volgens de Oude Grieken. Als remedie verwijderde men dit overschot aan sap bij een patiënt, bijvoorbeeld door aderlaten bij een teveel aan bloed.

Omstreeks 1900 raakte Rudolf Steiner dermate geïnteresseerd in deze vier temperamenten leer. Mocht je nog nooit van Rudolf Steiner gehoord hebben: Deze man is de grondlegger van de antroposofie, waar mijn opleiding weer op gebaseerd is. Just so you know 🙂 Steiner heeft de vier temperamenten weer omgevormd tot vier menstypen met hun eigen persoonlijkheidskenmerken.

Iedereen is uniek

Zoals ik al aangaf zijn er vier temperamenten te onderscheiden. Het is belangrijk te weten dat ieder persoon alle temperamenten in zich draagt. De verhoudingen zijn echter per persoon verschillend. Helemaal prima, want dat maakt ons uniek en bijzonder natuurlijk! Het ene temperament is daarom ook niet beter dan het ander, laat dat duidelijk zijn!De Cholericus

 • Gedreven door vuur
 • Echte leiderstypes
 • Kunnen behoorlijk koppig en driftig zijn
 • Hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel

Cholerische mensen hebben een hoekige, gedrongen lichaamsbouw. Het zijn charismatische, krachtige mensen, met grote, vurige ogen en een doordringende blik. Ze zijn enthousiast en volhardend. Deze mensen zijn dan ook echte leidertypes. Het zijn vaak snelle types die weten wat ze willen en stevig in hun schoenen staan. Denk bijvoorbeld aan ondernemers, managers en directeurs. Cholerici worden gedreven door vuur en hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze kunnen zich goed vastbijten, maar ook driftig worden wanneer ze hun zin niet krijgen. Ze hebben weinig geduld. Belangrijk voor hen is dat ze leidersrol op zich kunnen nemen.

De Sanguinicus

 • Luchtige persoonlijkheden
 • Huppelen door het leven
 • Bewegelijk, spring-in-het-veld, kinderlijk
 • Hechten veel belang aan vrijheid

Sanguïnische mensen houden van avontuur! Het zijn de gangmakers op een feestje en leggen makkelijk (oppervlakkig) contact met andere mensen. Het zijn erg bewegelijke types, die letterlijk door het leven huppelen. Luchttypes zijn doorgaans slank en ze stralen vrolijkheid uit. Ze laten zich niet makkelijk vastpinnen, want ze vinden hun vrijheid ontzettend belangrijk. Ze zijn vooral geschikt als freelancers en zijn vaak werkzaam in de media.  Sanguïnische mensen raken snel afgeleid, ze zijn dingen snel zat en een beetje chaotisch, waardoor ze weinig dingen afmaken. Creativiteit en afwisseling is erg belangrijk voor ze.

De Flegmaticus

 • Echte watertypes
 • Gevoelig, goede luisteraars, behulpzaam, kalm
 • Houden van rust, zijn dromerig aangelegd, traag
 • Hebben de neiging om makkelijk aan te komen

De flegmaticus houdt van kalmte om zich heen, alhoewel ze altijd voor een ander klaar staan en anderen graag helpen. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en zijn erg intuïtief. Flegmatische mensen hebben aanleg om aan te komen omdat ze gemakkelijk vocht vasthouden. Ze zijn vaak werkzaam in een sociaal beroep wat niet stressvol is. Wanneer ze onder druk staan worden ze lethargisch en kan er gevaar voor depressies ontstaan. Belangrijk is dat ze in beweging blijven op hun eigen tempo, zodat ze niet te zwaar belast worden.

De Melancholicus

 • Hun element is aarde
 • houden van vastigheid en duidelijkheid
 • Cijfermatig ingesteld
 • Neiging tot starheid, conservatief

Melancholici zijn geaarde mensen en hechten doorgaans veel belang aan structuur. Ze houden niet van verrassingen en onstabiele situaties. Het zijn uitstekende boekhouders en wetenschappers, want ze zijn behoorlijk cijfermatig en feitelijk ingesteld. Het zijn goede planners, werken georganiseerd en zien ieder detail!

Mijn temperament is overduidelijk flegmaticus. Ik herken mij er helemaal in. 100% me! Alhoewel ik de sanguinicus ook duidelijk in mijzelf herken. Melancholie is het minst aanwezig in mij.

Mocht je er meer over willen weten: Dit boek gaat heel uitgebreid op de materie in, want er valt nog zoveel meer over dit onderwerp te vertellen!

Ik ben benieuwd… Welk temperament is bij jou het duidelijkst aanwezig? Herken jij jezelf hierin?
Andere interessante artikelen
Niet extravert, niet introvert maar ambivert
Tips tegen piekeren

1 Comment

Ik schrijf op greenblush.nl over green beauty, duurzame lifestyle, gezondheid, vega(n) voeding en minimalisme.

Previous Post
26 augustus 2015
Next Post
26 augustus 2015

1 Comment

 • Evelien

  Superleuk om dit te lezen, ik wilde toch even reageren. Ik denk dat ik flegmaticus ben – ben van sterrenbeeld Kreeft, dus een watertype. Verder kan ik mij enorm in de kenmerken vinden. Leuk zeg!

Leave a Reply

Instagram

 • Afvallen is één ding, op gewicht blijven is een ander verhaal. De meeste dieetboeken gaan vooral over voeding, maar de psychologische oorzaken van overgewicht zijn hierbij vaak onderbelicht. Iedereen heeft zo zijn triggers en valkuilen en zolang je hier niet bewust van bent verval je snel in oude gewoontes. Het boek @nooitmeeraankomen geeft veel info, tips en handvatten om blijvend af te vallen en een jojo-effect te voorkomen. Lees mijn review via #linkinbio 💚 . .#nooitmeeraankomen #weightloss #weightlossjourney #review #diet # @afslankstudiosupershape #mindset #goals #weightlosstransformation #weightlossmotivation #selfcare #2019goals #selflove #mindfullness #shape
 • Lunch! Fritatta met restjes groente. Gezond én lekker! Ik neem dit ook wel eens mee naar het werk 😊 . #lunch #whatieatinaday #veggies #vega #vegetarian #fritatta #food #healthyfood #lowcarb #zerowaste #health #healthyfood #mealprep #weightloss #weightlossjourney #foodpic
 • Bye bye droge winterhuid ❄⛄🌧 Vandaag kan je nog meedoen aan de #winactie van @weledanl, zie mijn vorige #weleda post! #weledaambassadeur #wateetjehuidvandaag #organic #skinfood #bodybutter #greenblogger #greenbeauty #greenlifestyle #beauty #beautyproducts #bblogger #dutchblogger #discoverunder5k #gekregen #giveaway #winacties
 • ⭐ WINACTIE ⭐I 💚 de nieuwe Skin Food producten van @weledanl! Skin Food creme is een multifunctioneel product voor gezicht én lichaam en perfect om een droge/schrale winterhuid voeding te geven en bestaat al sinds 1926. Nieuw zijn de Skin Food body butter (mijn favoriet!), lippenbalsem en Skin Food light creme. Ben je benieuwd naar deze producten? Je maakt kans om ze te winnen! Wat moet je hiervoor doen? . Deel in de comments hieronder jouw huidverzorgingtips tegen een droge winterhuid. Let op: meedoen kan t/m morgenavond 21.00 uur! . . #wateetjehuidvandaag #weleda #weledaambassadeur #skincare #winter #skinfood #winteressentials #loveit #greenbeauty #greenblogger #ecobeauty #flatlay #beauty #bblogger #winactie #giveaway #gekregen
 • *M I N I - R E V I E W*De afgelopen weken testte ik een aantal natuurlijke verzorgingsproducten van @urtekram, namelijk een shampoo, conditioner, douchegel en bodylotion uit de Nordic Birch lijn. . Birch (= berkenblad) heeft een mild reinigende werking, maar werkt ook kalmerend en heeft vochtherstellende eigenschappen voor huid en haar. . Wat ik van de producten vind? . * de shampoo en douchegel schuimen ontzettend goed! * de shampoo is helemaal top! Reinigt goed, geeft lekker veel volume aan mijn haar. * De conditioner is niet te zwaar, dit vind ik erg prettig, anders wordt mijn haar zo slap. Geen last van dus en de puntjes voelen goed gehydrateerd aan. * De bodylotion is vrij licht en trekt vlot in. Niet voedend genoeg voor extreem droge winter huidjes, maar voor de normale huid prima. * De producten hebben een neutrale geur: persoonlijk had de geur voor mij iets sterker mogen zijn, maar hey, als je niet van sterke geuren houdt is het denk ik echt wat voor jou! . 💯% natuurlijk, biologisch, met leaping bunny logo en vegan logo ⭐⭐⭐⭐ . . . #vegan #urtekram #hair #body #haircare #nordic #danish #organic #birch #bodycare #bbloggers #beauty #greenblogger #dutchblogger #discoverunder5k #eco #greenlifestyle #natural #review #pink #ecolifestyle #flatlay #beautyproducts #gekregen
 • Ben je op zoek naar duurzame cadeau inspiratie? De amandel giftset van @weledanl is het perfecte duurzame kerstcadeau 💚 . . . #weleda @weledanl #weledawinterproof #christmas #gift #present #xmas #xmastree #kerst #giftset #kerstmis #almond #amandel #greenbeauty #ecobeauty #crueltyfreebeauty #crueltyfree #greenblogger #bblogger #discoverunder5k #duurzaam #sustainable #organic #gekregen #weledaambassadeur #instabeauty #inspiration

Follow Me!