Duurzame lifestyle

Juni = opruimmaand | The Minimalist Game 2018

Een tijdje geleden (september 2016 om precies te zijn) heb ik al eens aan The Minimalist Game meegedaan. Dit is een challenge waarbij je een maand lang iedere dag spullen in huis opruimt en weggeeft. Op dag 1 doe je 1 item weg, op dag 2, 2 items en ga zo maar door. Dat betekent dat je op dag 30, jawel, 30 items wegdoet. Al deze spullen breng je naar de kringloop, verkoop je via marktplaats of je gooit ze weg… 465 spullen in totaal!

De challenge is mij toendertijd uitstekend bevallen. Toch is het inmiddels bijna twee jaar geleden dat ik hier aan mee heb gedaan en ik merk dat ons huis langzaamaan weer ‘dichtslibt’. Ik heb daarom besloten dat het weer tijd is voor een nieuwe opruimronde. 

Waarom ik deze maand weer met The Minimalist Game mee doe

Ik lijd een behoorlijk druk en vol leven. Ik werk 32 uur, heb een gezin en huishouden te runnen, ik sport, doe vrijwilligerswerk en oh ja… ik heb een blog te onderhouden waar toch echt heel veel uurtjes in gaan zitten. Dat vind allemaal hartstikke leuk om te doen, maar er is één ding waar ik niet goed tegen kan: namelijk een hoop rommel in huis.

Ik raak niet snel gestresst, maar ik kan het wel worden als ik na een lange werkdag in een overvol en rommelig huis thuiskom. Rondslingerde spullen doen mij ook constant beseffen ‘dat ik er nog iets mee moet’. Het kost allemaal zoveel energie. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn ervaring is dat als mijn leven druk en chaotisch is, mijn huis dat ook is. Het versterkt elkaar. Het werkt gelukkig ook de andere kant op. Zo weet ik ook dat een opgeruimd huis, mij ook een opgeruimd gevoel geeft.

Bovendien wonen wij niet zo groot; we hebben geen extra kamer of zolder waar we troep in kwijt kunnen. Dit betekent in de praktijk dat we naar verhouding meer spulen op een kleiner aantal m2 moeten bewaren, waardoor het huis al snel rommelig aandoet..

Je kunt in dit geval twee dingen doen:
1. Verhuizen. Helaas zijn de huizenprijzen momenteel zo hoog dat een huis kopen voor ons op dit moment niet interessant is.
2. Gewoon heel veel zooi de deur uitdoen. Het kost wat tijd, maar het is haalbaar én goedkoop.

Door je leven van onnodige ballast te ontdoen, ontstaat er weer rust en ruimte in je leven. Het is tijdens de challenge wel wat drukker, maar daarna heb je veel meer overzicht. Je hebt in het vervolg minder om op te ruimen, je houdt meer vrije tijd en energie over en je kunt zodoende je tijd besteden aan dingen die je leuker vindt om te doen. Aan bloggen bijvoorbeeld ?

Officieel is het de bedoeling dat iedere dag vóór middennacht de spullen het huis uit zijn, maar ik denk dat dát niet haalbaar is voor mij. Sowieso omdat de kringloopwinkel hier in de buurt niet dagelijks geopend is en ik ook gewoon naar mijn werk moet. Ik stop dus meerdere opruimdagen in één dag, zodat ik wekelijks 2 tot 3 opruimmomenten heb.

BLOGGEN, PRODUCTEN TOEGESTUURD KRIJGEN EN MINIMALISME

Ik ben me ervan bewust dat het wellicht een beetje tegenstrijdig is. Bloggen over minimalisme terwijl je tegelijkertijd een hoop producten toegestuurd krijgt. Dat is een beetje dweilen met de kraan open. Maar ja, het is wel waar: ik review regelmatig producten en ik krijg vaak spullen van bedrijven toegestuurd. Nu is het zeker niet zo dat ik alles zo maar aanneem. Ik maak altijd een goede voorselectie wanneer ik door een bedrijf benaderd word, ik probeer het altijd zo te doen dat het spullen zijn die ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Het is anders zo zonde!

Neemt echter niet weg dat ik nog een flink aantal producten op de ‘nog te reviewen’ stapel heb liggen. Nou is het nooit mijn insteek geweest om te bloggen vanwege de ‘gratis’ producten, ik heb daarom besloten om deze maand geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan, zodat de stapel met producten hopelijk wat kleiner wordt.

Voorraadkasten leegeten en restjes opmaken

De komende weken gaan we thuis zoveel mogelijk koken met de producten die we op voorraad hebben staan. Hopelijk raakt de voorraadkast dan ook een beetje leeg. Het is overigens niet zo erg dat ik vijf potjes sambal en twaalf pakken spaghetti in de kast heb liggen hoor, maar een beetje minder mag wel. Daarnaast moet ik toch echt mijn restjes beautyproducten eens opmaken. Ik ben altijd vrij zuinig met mijn producten, terwijl ik meer dan genoeg in de kast heb staan. Ook moet ik mijn make-up stash weer eens uitzoeken. Er kunnen ongetwijfeld wat producten weg.

Kleding

Ik heb op zich niet veel kleding in mijn kast hangen. Wat ik wel heb is kleding in uiteenlopende maten, van maat 40 tot maat 46 om precies te zijn. Ik vind het lastig om een beslissing te maken wat kleding betreft. Momenteel draag ik maat 46, dus in theorie zou maat 40 de deur uit kunnen. Maar wat als ik nu wel af ga vallen? Dan is het toch ook fijn om wat kleding in een kleinere maat in de kast te hebben hangen. Het typische ‘wat, als’ scenario. Lastig, ik moet hier nog goed over nadenken!

Ik ben 1 juni met The Minimalist Game begonnen en ik zal wekelijks een update geven hoe deze challenge mij vergaat. Lijkt het je ook leuk om mee te doen, of heb je al een keer meegedaan? Let me know! Vind ik leuk om ervaringen uit te wisselen ?

Designed by Nuchylee

You Might Also Like...

16 Comments

 • Jenn
  4 juni 2018 at 11:00

  Knap hoor! Ik overweeg ook wel eens om mee te gaan doen. Wat die kledingkast betreft, ik heb dat ook jarenlang gedaan, dingen bewaren ‘op de groei’, wat als ik afval en ik zou het weer passen?
  Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en heb ik bijna alles wat niet meer paste de deur uit gedaan. Ik heb alleen twee broeken bewaard, broeken kopen vind ik lastig omdat ze al snel te kort zijn, en dat waren toch wel mijn lievelingsbroeken toen ik ze nog paste. En een rok, die heb ik per ongeluk te groot gekocht, toen omgeruild voor twee maten kleiner maar dat bleek iets te enthousiast. Ik was te laat om hem nog een keer te ruilen voor de tussenliggende maat, maar ik pas hem zo bijna dat ik besloot om hem te houden.

 • Mariëlle
  4 juni 2018 at 11:48

  Oh héérlijk!!! Ik denk dat je zeker een boel kunt oplossen met minder spullen ipv meteen te moeten verhuizen. Ik kijk uit naar je updates 🙂

 • Jessica J.
  4 juni 2018 at 19:29

  Urgh, dat ‘wat als’ en ‘dit komt vast nog eens van pas’ ken ik. Ik moet wel zeggen dat ik, nu ik de Minimalism Challenge gedaan heb, minder moeite heb met dingen wegdoen of gewoonweg niet aannemen. Het lucht zo op! Veel succes, Marieke! Ik ben benieuwd naar je updates. De mijne laten nogal op zich wachten, haha. :’)

 • Daenelia
  5 juni 2018 at 09:56

  Doe je (op dit moment) te kleine kleding niet weg … Of juist wel, want toen ik besloot een aantal kledingstukken die te klein waren weg te doen, nam ik een maand later een besluit waardoor ik ineens weer ging afvallen… Nu heb ik alle kleding van boven de maat 40 weg gedaan. Te groot. :S Hopelijk betekent dat dan niet dat ik nu weer ga aankomen. Hm.
  Anyway, ik keek laatst ook ens rond bij ons in huis en er kan weer flink wat weg, ook groterer dingen, zoals een oude stoel die we niet meer gebruiken, een oude espressomachine en een oude kattenbak die ondertussen al vervangen is. Punt is dat we daarvoor even naar het afvalstation moeten (want dat is het snelst en goedkoopst) of naar de kringloop. En het staat niet in de weg, direct. Maar misschien is deze maand wel heel geschikt om weer eens door alle spullen te gaan, ook de papierwinkel, en echt alles wat ik al een jaar niet gebruikt heb eens weg te geven of weg te gooien.

 • Anne - Ditisanne.nl
  5 juni 2018 at 16:49

  Goed bezig! Ik zou er ook eens naar moeten kijken… 🙂 Hoewel, bij ons is mijn grootste stoorzender de eindeloze stapel lijstjes, printjes en poststukken van mijn vriend die altijd in de woonkamer uitgestald liggen. En die kan ik nu net niet weggooien. Alle overige spullen liggen gewoon in kasten opgeborgen en heb ik eigenlijk geen last van.
  Met artikelen voor mijn blog ben ik superkritisch; denk dat ik op nog geen 10% van de aanbiedingen in ga. Dat scheelt wel een hoop spullen inderdaad! 🙂

 • carolien
  6 juni 2018 at 21:39

  Wat leuk, ik las net je artikel in Vriendin! Sinds ik de ‘goeie gids’ heb gelezen (ken je vast wel) ben ik ook helemaal in de ban van de duurzaamheid. Heb er een blogpost terug over geblogd, had bijvoorbeeld nooit tweedehands kleding gekocht en nu is dat mijn nieuwe missie. Dit jaar niks mer uit de winkel. Mijn dochtervan 14 is op Instagram een account gestart dierproefvrijnl , dus bij haar leeft het ook. Wat je schrijft, alle stapjes helpen! Succes en we gaan je volgen!

 • carolien beaujean
  6 juni 2018 at 21:42

  Wat leuk, ik las net je artikel in Vriendin! Sinds ik de Goeie Gids heb gelezen (ken je vast wel) ben iik ook into duurzaamheid! Op mijn blog (een post terug) laat ik zien dat tweedehandskleding heel leuk kan zijn. Ik wil dit jaar proberen niets meer uit de winkel te kopen qua kleding. En mijn dochter van 14 is een account op Instagram gestart @dierproefvrijnl Wat je schrijftL alle kleine stapjes helpen!

 • Anja - Minimalist Dutchie
  8 juni 2018 at 13:00

  Wat leuk dat ik jouw reactie zag bij Vaker Vrolijk – ik kende je blog nog helemaal niet, maar ga je zeker volgen. Er zit aardig wat overlap in onze onderwerpen!

  Succes met de #MinsGame!

 • Romy
  8 juni 2018 at 18:45

  Wat een goede challenge! Lijkt me nog knap lastig, maar het ruimt wel flink op in een maand tijd en als puntje bij paaltje komt heb je waarschijnlijk altijd nog wel kleine dingen om weg te gooien of geven. Zet hem op deze maand! Zo te horen heb je al een aantal goede plannen gemaakt om een eerste start te maken.

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:27

  Wat leuk, ik kende jouw blog ook nog niet. Ik heb meteen een kijkje genomen! 🙂

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:28

  Dankjewel! Ja het lijkt me heerlijk, lekker veel ruimte in huis 🙂

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:29

  Wat leuk zeg en wat goed dat jij en je dochter ook met duurzaamheid bezig houden! Ik ga zeker een kijkje bij jullie nemen 🙂

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:31

  Ugh, ja lijstjes en stapeltjes word ik hier ook gek van. Ze liggen hier inderdaad ook in de woonkamer. Soms weet ik niet goed wat ik er mee moet en hoe ik ze op moet bergen, stom hè?

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:33

  Wat goed zeg! Ja hier zijn ook wel wat grotere dingen die weg kunnen. Zo moet ik ook hoognodig de schuur eens opruimen, want we hebben bijvoorbeeld nog te kleine kinderfietjes staan. Ik zie er altijd wel tegenop, zo’n ritje naar de vuilstort of kringloop, maar het resultaat is er dan wel weer naar.

 • Greenblush
  10 juni 2018 at 22:36

  Kleding blijft inderdaad nog wel lastig, ik ga eerst maar eens kijken of er dingen tussen zitten die ik gewoon echt niet meer mooi vind. En de kleding die ik nog wel mooi vind (maar te klein), toch nog maar even bewaren. Of zoiets 🙂

 • Ivon
  11 juli 2018 at 21:38

  Wat goed, al is de maand juni nu al voorbij dus ik ben benieuwd hoe het je bevallen is 😉
  Ik ben ook begonnen met kamer voor kamer, kastje voor kastje alles opruimen, weggooien en schoonmaken. Het voelt tot nu toe al zo bevrijdend. Ik herken me helemaal in jou “stress” gevoel dat je van een rommelig huis kunt krijgen.. Ik kan er vaak tot op zekere hooge tegen, maar dan ineens ben ik het zat en moet het ook echt WEG WEG WEG!
  Ik heb trouwens in dit kader pas het boek “How to be organized” gelezen van Yvonne de Bruin.
  Zeker een aanrader, die je ook zal helpen in je kleding dilemma…. (past de maat 40 bij de persoon die je nu bent? Of bij de persoon die in het verleden was of in de toekomst graag zou willen zijn…?) Staat verder uitgelegd in het boek, dus misschien dat je er iets aan hebt om hem te lezen!
  Liefs

Leave a Reply