Health Vega(n) Food

Havermout ontbijt recept

havermout ontbijt recept

Ik merk dat, nu de dagen jammer genoeg al weer iets korter worden, dat ik dan behoefte krijg aan ander voedsel. Zeker nu met het regenachtige weer van de laatste tijd, het is écht al een beetje herfstachtig! Havermout vind ik tijdens de herfst- en winter periode erg lekker om te eten, maar met mooi weer moet ik er niet aan denken. Goed, ik kreeg dus weer behoefte aan havermout, vandaag daarom een havermout ontbijt recept!

Havermout is, zoals je misschien wel weet, super gezond. Het is rijk aan vitamine B1 en mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer en zink. Havermout helpt ongezonde cholesterol te verlagen en bovendien heeft het een goede invloed op de bloedsuikerspiegel. Ik heb persoonlijk snel last van bloedsuikerschommelingen, maar havermout helpt het goed het bloedsuiker in evenwicht te brengen. Bovendien helpt havermout je bloeddruk te verlagen én is het rijk aan vezels, wat een goede darmwerking bevordert en het helpt je lang verzadigd te blijven.

Havermout is van nature glutenvrij, maar door kruisbestuiving is het mogelijk dat er toch gluten in zitten. Mocht je echt last van coeliakie hebben, is het belangrijk dat je 100% glutenvrije havermout gebruikt.

Havermout is ontzettend veelzijdig. Je kunt er pap van maken, maar ook verwerken in koekjes en pannenkoeken bijvoorbeeld. Of je kunt het een nachtje laten weken, dan krijg je overnight oats. Meestal verwarm ik het gewoon in een pannetje met amandel- of rijstmelk en doe ik er nog wat fruit erbij. Je kunt het met van alles en nog wat combineren en je kunt het zo gek maken als je wilt. Simpel en snel!

Havermout ontbijt recept

Ik geef het eerlijk toe: ik ben niet zo van het meten en wegen. Ik doe alles op de gok. Ik heb daarom geen hoeveelheden bijgezet. Gelukkig kun je altijd nog extra melk of havermout toevoegen als je de pap te dik of te dun vindt.

Je hebt nodig:

  • (plantaardige) melk
  • Havermout
  • 2 dadels, ontpit en in stukjes gesneden
  • Schijfjes appel
  • Een eetlepel kaneelpoeder
  • Handjevol druiven
  • Kokossnippers, als topping (optioneel)

Zet een pannetje met melk op het vuur. Ik gebruik in dit geval amandelmelk. Maar uiteraard kan je natuurlijk ook gewone melk, rijstmelk, sojamelk, kokosmelk, echt whatever gebruiken. Doe dan de havermout en stukjes dadels erbij. Roer het met een garde door en wacht totdat het kookt. Voeg op het laatst de stukjes appel, kaneel en druiven toe. Giet het over in een kom. Als je het leuk vindt, kun je nog wat toppings aan toevoegen. Ik heb in dit geval kokosstukjes gebruikt.

Het ontbijt vult ontzettend goed, je houdt het hier makkelijk een hele ochtend op vol.

Eet smakelijk!

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply