Ik weet het, tofu als mousse klinkt voor sommigen misschien een tikkeltje spannend. Maar geloof me: deze tofu mousse is fluweelzacht, lekker zoet en stiekem ook nog eens voedzaam. Perfect als licht en romig toetje, maar eerlijk? Ik eet ‘m net zo lief als ontbijt. Want wie zegt dat ontbijt niet als een feestje mag voelen?
Tofu mousse met carobe recept
Ik gebruik in dit tofu mousse recept carobepoeder in plaats van cacao, omdat ik niet zo goed tegen cacao kan. Carobe is een fijne, lichtzoete vervanger die veel minder stimulerend werkt dan cacao. Geen opgejaagd gevoel dus, wel die diepe, warme smaak die ergens tussen chocola en karamel in zit. Maar goed nieuws: je kunt dit recept ook gewoon met cacao maken als je daar goed op gaat. Je mousse wordt dan iets intenser van smaak.
Wat heb je nodig voor 2 porties?
- 300 gram zijdentofu (silken tofu – te vinden in de koeling bij de Ekoplaza)
- 3 ontpitte dadels
- 2 eetlepels carobepoeder (of cacao als alternatief)
- De inhoud van 1 vanillestokje (of een drupje vanille-extract)
- Eventueel toppings zoals bessen, noten en kokosschaafsel

Tofu Mousse: zo maak je het:
- Laat de zijdentofu eerst even uitlekken
- Wel de ontpitte dadels 5 minuten in warm water
- Doe alle ingrediënten samen in de blender.
- Mix tot een zijdezachte, gladde mousse.
- Verdeel over twee schaaltjes.
- Zet minstens 30 minuten in de koelkast – dan wordt ’ie nog lekkerder.
- Beleg desgewenst met toppings. Eet smakelijk!
Waarom zijdentofu?
Zijdentofu (ook wel silken tofu) is totaal anders dan de stevige blokken tofu die je misschien kent van roerbakgerechten. Het is romig, glad en superzacht – en daardoor perfect als basis voor een mousse of smoothie. Je proeft er bijna niets van terug, maar krijgt wél de voordelen mee:
- Rijk aan plantaardige eiwitten
- Laag in vet
- Bevat ijzer, calcium en andere mineralen
- Helemaal vrij van lactose en gluten
- Licht verteerbaar en neutraal van smaak
Per 100 gram bevat zijdentofu gemiddeld:
- 5 gram eiwit
- 2,7 gram vet
- Slechts 55 kcal
Ideaal dus als je op zoek bent naar iets lichts, voedzaams én lekkers.
Waarom carobepoeder?
Carobe (van de johannesbroodboom) is een fantastisch alternatief voor cacao – zeker als je gevoelig bent voor cafeïne of theobromine. Maar ook los daarvan heeft het een hoop fijne eigenschappen:
- Van nature cafeïnevrij – geen energiepieken of crash
- Lichtzoet van zichzelf, dus minder zoetmiddel nodig
- Vezelrijk, goed voor je spijsvertering
- Bevat calcium, magnesium, ijzer én antioxidanten
- Heeft een milde, warme smaak met karamelachtige ondertonen
Carobe is dus niet alleen een alternatief, het is echt een superfood op zichzelf.
Wanneer eet je dit?
- Als toetje na een maaltijd
- Als ontbijt (ja echt! Zeker als je de mousse de avond ervoor al maakt)
- Als snack op een dag waarop je zin hebt in iets zoets, maar niet zwaar
Of gewoon… altijd als je zin hebt in iets romigs dat je lijf ook blij maakt.
Laat je me weten of je de carobe-versie probeert? Of ga je toch voor de cacao?
Liefs,
Marieke

No Comments