rauwe honing en bijenpollen van honey & more
Vega(n) Food

Rauwe honing en bijenpollen van Honey & More

Rauwe honing en bijenpollen. Ik had er al veel over gehoord, maar zelf nog nooit geprobeerd. Nou ja, tot nu dan. Ik ontving namelijk laatst van Honey and More een pakket met daarin 3 potjes rauwe honing en een pot met bijenpollen. Benieuwd naar hoe deze producten mij bevallen zijn? Lees dan snel verder!

Zoals je waarschijnlijk wel weet is honing een natuurlijke zoetstof gemaakt door honingbijen die nectar verzamelen. De smaak van honing is afhankelijk van waar de nectar vandaan komt. Zo smaakt heidehoning anders dan klaverhoning bijvoorbeeld. Honing is een echt een natuurproduct, want het kan namelijk niet fabrieksmatig of in een laboratorium nagemaakt worden. Daarvoor is het product te complex door de specifieke enzymen. Bijzonder toch?

Wat ook fijn is om te weten, is dat honing van oudsher een geneeskrachtig product is met vele positieve eigenschappen. Het is goed voor haar en huid en wordt daarom ook graag als bestanddeel in beauty producten gebruikt. Honing is rijk aan voedingsstoffen en werkt desinfecterend. Het is echter wel belangrijk dat de honing niet te sterk verhit wordt, want dan gaan de voedingsstoffen verloren. Met andere woorden: hoe rauwer de honing, des te meer voedingsstoffen het bevat. Voor de geneeskrachtige werking heeft het daarom niet veel zin om rauwe honing in koekjes, taarten en andere gerechten te verwerken. Dat is alleen maar zonde! Uiteraard kun je rauwe honing wel prima als zoetmiddel gebruiken in je yoghurt bijvoorbeeld, of in je salade dressing. Of maak er eens een DIY honing masker van!
rauwe honing en bijenpollen van honey & more

Rauwe honing van Honey & More

Rauwe honing van Honey & More is verkrijgbaar in diverse smaken en is verkrijgbaar in twee formaten, namelijk in glazen weckpotjes (super leuk!) van 120 gram en 250 gram. Ik heb de kastanje honing van 250 gram en de heide- en jungle honing van 120 gram getest.

Zoals je op de foto kunt zien zijn de verpakkingen al aardig leeg, oeps! Zoals je kunt zien, valt de honing erg in de smaak! 😉

Rauwe honing van Honey & More komt rechtstreeks bij de imker vandaan, uit gebieden waar géén gebruik gemaakt wordt van pesticiden. Iedere soort heeft zijn eigen unieke geur en smaak, variërend van zoet tot krachtig en aards.

Honey & More Rauwe Heidehoning 120 gram

Wist je dat er meer dan 100 verschillende soorten heide bestaan? De bijenkorven kunnen niet het hele jaar op de heide worden achtergelaten of de bijen zouden verhongeren. Dit betekent dat de Spaanse heidehoning wordt geproduceerd door een nomadische imker. De bijen voeden zich met de bloemen van de heide, ver weg van vervuiling, pesticiden en kunstmest.

Van de rauwe honing smaken die ik heb geproefd is dit de meest krachtige en aards van smaak. Het is ook de meest donkere en de meest crèmige van de drie. Het doet een beetje aan caramel denken! Héél anders van smaak dan de honingsoorten die je in de supermarkt vindt, maar wel erg lekker vinden wij. Simon vindt deze smaak het lekkerst, dit is zijn favoriet!

rauwe honing van honey & more

Honey & More Rauwe Junglehoning 120 gram

Dit biologisch geoogste Fair Trade honing uit het Ethiopische regenwoud heeft een karakteristieke florale smaak en geur vanwege de overvloed aan wilde tropische bloemen die de bijen bezoeken om de honing te maken. Het werkterrein van de bijen strekt zich uit over honderden natuurlijke kilometers, ver weg van pollutie en GMO’s. De geheimen van goede bijenteelt worden hier, van generatie op generatie, doorgegeven en verfijnd. De imkers gebruiken handgemaakte bijenkorven en werken volledig in harmonie met de bijen om net die hoge kwaliteit te bereiken. En tegelijkertijd helpen hun duurzame methoden om het regenwoud te behouden.

Dit is de meest bloemige honing van de drie en tevens ook mijn favoriet. Ik gebruik deze honing graag in een salade dressing, maar ook bij geitenkaas past deze honing erg goed. Dit is de meest toegankelijke smaak van de drie vind ik! Heerlijk!

rauwe honing van honey & more

Honey & More Rauwe kastanjehoning 250 gram

De kastanjehoning heeft het hoogste niveau aan mineralen van alle honing die je in Europa kan vinden. In de afgelegen bossen waar deze honing vandaan komt, voeden de bijen zich met de bloemen van de kastanjebomen, ver weg van vervuiling, pesticiden en steden. Rijk aan mineralen en sporenelementen zoals ijzer, vitamine B en C, heeft deze bijzondere honing veel gezondheidsvoordelen zoals, het versterken van de spieren, een gezonde bloedsomloop behouden, de regulering van lever en maag, het verlichten van vermoeidheid en de versterking van het immuunsysteem. Kastanjehoning heeft ook positieve effecten op de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel.

Qua smaakbeleving zit deze honing tussen de andere twee smaken in. Zoeter dan de heidehoning, maar het heeft ook een krachtige nasmaak. Het is de meest complexe smaak van de drie, omdat de smaak verandert in je mond van subtiel zoet naar krachtig. Deze honing gebruik ik vaak in mijn yoghurt met muesli in de ochtend, samen met de bijenpollen voor een extra boost.

Bijenpollen van honey & more

Bijenpollen van Honey & More

De bijenpollen worden met de hand geoogst en gedroogd op een zeer lage temperatuur om alle waardevolle eigenschappen optimaal te bewaren. Het volledig natuurlijke eindproduct is een waardevolle bron aan aminozuren, enzymen, vitamines en mineralen. De complexe samenstelling zorgt niet enkel voor een betere resistentie tegen verkoudheden, pollenallergie (hooikoorts) en griep, maar ook voor een explosieve vermeerdering van rode bloedcellen, is heilzaam bij maagzweren, astma, prostaat, hypertensie, arteriosclerose en is als kers op de taart ook een natuurlijk afrodisiacum. Deze bijenpollen worden op een eerlijke manier gewonnen, zonder de bijen onnodig te belasten.

Noem mij maar gek, maar ik vind deze korreltjes erg mooi en bijzonder uitzien. De smaak is lastig te omschrijven. Ja, ik proef wel een lichte honingsmaak doorheen, maar het is tóch anders. Het heeft een zoete, beetje weeïge smaak. Niet vies overigens, het is eigenlijk wel erg goed te doen.

Wist je trouwens dat, wanneer je last hebt van hooikoorts, dit de tijd van het jaar is om dagelijks bijenpollen in te nemen? Door regelmatig bijenpollen in te nemen bouw je een weerstand op waardoor hooikoorts gedurende het voorjaar minder heftig wordt. Aangezien wij thuis flink last hebben van hooikoorts ben ik benieuwd wat het effect zal zijn! Vorige week werd ik geveld door een flinke verkoudheid, maar gelukkig was dit al binnen no-time weer over. Zou dit door de rauwe honing en bijenpollen komen? Normaal gesproken duurt een verkoudheid toch véél langer bij mij!

Ik vind de rauwe honing en bijenpollen een echte aanrader en zoveel smaakvoller dan andere honing! Daarom zijn deze producten wat mij betreft een blijvertje! De prijzen? Die vallen mij allerzins mee.

Voor de potjes rauwe honing van 120 gram betaal je €5,50, voor 250 gram betaal je €8,95. De bijenpollen kosten €6,95 voor 120 gram en zijn verkrijgbaar via de website van Honey & More.

Heb jij wel eens rauwe honing en/of bijenpollen geprobeerd?

*Dit artikel bevat één of meer product(en) die door een bedrijf ter review is opgestuurd.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Beau
  23 november 2015 at 17:03

  Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ben door dit leuke artikel wel enthousiast geworden 😉

 • Greenblush
  30 november 2015 at 16:40

  Ja moet je doen! Goede kwaliteit en de prijs is zeker niet te duur vind ik 🙂

 • Gerard van de Braak
  23 januari 2017 at 11:14

  Echte honing kopen is niet zo eenvoudig als het vaak lijkt. Honing heeft gezonde aspecten, mits het aan alle voorwaarden voldoet. Deze rauwe honing zonder toevoegingen kan men meestal niet in de supermarkt kopen. Honing in de supermarkt is vrijwel altijd verhit en/of heeft toegevoegde suikers. In natuurwinkels wordt vaak honing van De Traay aangeboden. Helaas blijkt uit testen van De Consumentenbond en Keuringsdienst van Waarde deze honing ook niet betrouwbaar.

  Het beste kan men rauwe honing van de imker op de hoek kopen. Het liefste raathoning. Deze Nederlandse honing is vrijwel altijd van de beste kwaliteit.
  Kent of weet u niet zo’n imker? Je kan het ook online bestellen. Ik zelf bestel meestal op https://www.honingonline.nl

Leave a Reply