duurzame hoortoestellen
Duurzame lifestyle

Duurzame hoortoestellen: batterijen worden verleden tijd

Hoortoestellen hebben al een lange tijd geen duurzaam imago. De kleine batterijen die in het toestel moeten zijn regelmatig aan vervanging toe. Deze batterijen mogen niet in de prullenbak worden gegooid, maar moeten net als andere batterijen apart ingezameld worden. Iemand die een hoortoestel heeft, gebruikt al snel zo’n 140 batterijtjes per jaar. Dit is helemaal niet duurzaam en gelukkig is er sinds een paar jaar een positieve ontwikkeling ontstaan voor het gebruik van dit apparaat. Hoe zijn hoortoestellen tegenwoordig duurzamer en wat wordt de vervanger van de batterijen?

Levensduur van batterijen voor hoortoestellen verlengen

Er zijn toestellen die op batterijen werken, maar tegenwoordig zijn er ook oplaadbare hoortoestellen op de markt. Heb je een toestel dat op batterijen werkt? Dan gaan de batterijen langer mee dan je waarschijnlijk denkt. Het is niet nodig om een grote voorraad batterijen in te slaan als je weet hoe je de levensduur van de batterijen kunt verlengen. 

Hoortoestelbatterijen zijn altijd voorzien van een plastic sticker. Dit is omdat het zink-lucht batterijen zijn en hierbij is het belangrijk dat deze worden afgesloten van lucht. Als de sticker verwijderd wordt komen de batterijen in aanraking met zuurstof. Dit zorgt ervoor dat de batterijen op spanning komen en dat ze klaar zijn voor gebruik. Uit onderzoek van een Amerikaanse tiener die zelf hoortoestellen draagt, blijkt dat de batterijen 80% langer meegaan dan dat mensen denken. Hiervoor moet je het plastic van de hoortoestelbatterijen er eerst afhalen en vervolgens vijf minuten wachten voordat je ze in het apparaat doet. Doordat de batterijen eerst even kort worden blootgesteld aan zuurstof, gaan ze uiteindelijk langer mee. 

duurzame hoortoestellen

De oplossing: oplaadbaar hoortoestel 

Op het gebied van hoortoestellen heeft er een positieve ontwikkeling plaatsgevonden dat beter voor het milieu is. Het gaat om een oplaadbaar hoortoestel. Naast dat het een duurzame ontwikkeling is, is het ook nog eens gebruiksvriendelijker dan een hoortoestel dat op batterijen werkt. Dit nieuwe gehoorapparaat bestaat uit een case met bijbehorende hoortoestellen. Net als dat je oordopjes voor muziek oplaadt in een case, doe je dat bij dit gehoorapparaat ook. De case is op te laden met een draadje en kan vervolgens ook gebruikt worden als powerbank. 

Een oplaadbaar hoortoestel is de vervanger voor toestellen die op batterijen werken. Het ziet er naar uit dat er steeds meer van dit soort op de markt gaan komen. De duurzaamheid weegt hier zwaar in mee, maar ook het gebruiksgemak is een pluspunt voor veel mensen. Duuzaam een gehoortest realiseren kan ook eenvoudig vanuit huis via een online hoortest.  

Worden kosten voor hoortoestellen vergoed?

Worden kosten voor hoortoestellen vergoed? Bij de aanschaf voor een hoortoestel wordt er vaak aan het hoge prijskaartje gedacht. Mensen kunnen schrikken van dit bedrag. Een basistoestel kost al tussen de 500 en 800 euro en een oplaadbaar toestel kost nog meer. De prijs is onder andere afhankelijk van het model, het merk en de functionaliteiten. Voor mensen die schrikken van de prijs is er een geruststelling. Als er een advies is van een audicien, worden hoortoestellen namelijk voor 75% vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Daarnaast moet je dan alleen zelf nog een eigen risico van 25% betalen. 

Dit is een samenwerking

Photo by Mark Paton on Unsplash

You Might Also Like...