Green beauty

Beauty | Tips bij droge lippen

De laatste tijd blijf ik maar lippenbalsem smeren, zo ontzettend droog dat mijn lippen zijn. Niet zo gek natuurlijk rond deze tijd van het jaar. Maar wat kun je nu nou nog meer doen bij droge lippen? Ik geef je een aantal tips!

Beauty Tips bij droge lippen

1. De oorzaak van droge lippen

De huid van je lippen is vele malen dunner dan de rest van je lichaam. Bovendien bevatten je lippen geen talgkliertjes, waardoor ze veel gevoeliger zijn voor uitdroging, scheurtjes en velletjes. Het kan daarom zeker geen kwaad je lippen te bescherming met een fijne lippenbalsem, zeker wanneer het koud, droog of juist erg warm weer is.

2. Gebruik de juiste type lippenbalsem

Even kort door de bocht gezegd, bestaan er twee soorten lippenbalsems: namelijk op basis van minerale oliën (zoals petrolatum/vaseline) en lippenbalsems op basis van natuurlijke ingrediënten (veelal op basis van bijenwas, sheaboter, kokosolie en/of cacaoboter).

De lippenbalsems op basis van minerale oliën geven een afsluitbaar laagje aan je lippen, waardoor er geen extra vocht uit je lippen kan verdwijnen. Daar is overigens niks mis mee. Mocht je namelijk met koud, guur weer op de fiets willen stappen, dan beschermt de vaseline je lippen goed tegen uitdroging. Het is alleen wel zo, dat zodra dat laagje weg is, er ook geen bescherming meer is, waardoor je weer opnieuw zal moeten smeren.

Een natuurlijke lippenbalsem bevat vaak ingrediënten zoals bijenwas en cacaoboter, die voedend en tevens verzorgend voor je lippen zijn. Naast dat ze je lippen beschermen, trekken ze ook in de huid om ze daar van binnenuit te verzorgen. Ik heb de indruk dat natuurlijke lippenbalsems voedender zijn en langer doorwerken dan niet-natuurlijke lippenbalsems. Er zit wel een maar aan: er moet dan géén smaakje aan de lippenbalsem zitten, want werkt juist averechts!

3. Vermijd lippenbalsem met kleurstoffen en/of een smaakje wanneer je erg last van droge lippen hebt

Het zijn jammer genoeg vaak de smaakjes (met name menthol) die juist een uitdrogende werking op lippen hebben. Hoe neutraler de lippenbalsem, hoe beter dus in dit geval. Je kunt namelijk beter nog pure vaseline op je lippen gebruiken dan een lippenbalsem met een smaakje, zelfs wanneer deze verder helemaal natuurlijk is. Ik heb dit onlangs persoonlijk ook ondervonden toen ik een natuurlijke lippenbalsem van EOS gebruikte. De balsem is op zich fijn, maar de aardbeiensmaak droogt alleen maar méér uit. Iets om rekening mee te houden dus!

4. Wat je dus vooral NIET moet doen:

– Lippenbalsem met een smaakje gebruiken wanneer je last van erg droge lippen hebt
– Je lippen natmaken, of likken (door verdamping drogen ze nog meer uit)
– Matte lippenstift gebruiken, deze drogen je lippen namelijk ook uit

5. Wat je wél kunt doen

– Scrub je lippen voorzichtig met een zachte tandenborstel. Ook een beetje suiker met (kokos)olie helpt om je lippen glad en egaal te maken.
– Geen lippenbalsem bij de hand? Gebruik dan pure kokosolie of boter om je lippen in te smeren
– Let op de luchtvochtigheid in huis. Droge lucht droogt te lippen ook uit. Zet daarom een bakje water op de radiator.
– Smeer je lippen ’s avonds in voordat je gaat slapen, zo kunnen je lippen herstellen tijdens de nacht.
– Hoe puurder de lippenbalsem, hoe beter
– Drink de hele dag door slokjes water. Water is nog altijd de beste remedie tegen uitdroging!

Heb jij nog goede tips bij droge lippen? Ik hoor het graag!

 

You Might Also Like...

4 Comments

 • anna
  16 januari 2016 at 09:06

  Wat een fijne tips! Heel handig, want ik heb in de winter vaak extra last van droge lippen. Ik kan niet zonder mijn lippenbalsem!

 • Greenblush
  16 januari 2016 at 21:59

  Dankjewel Anna! Ja echt hè, lippenbalsem is wel één van de beste uitvindingen ever! 🙂

 • Evelien
  19 januari 2016 at 19:56

  Wat een fijne tips! Goed dat je uitlegt dat er twee soorten lippenbalsems zijn. De lippenbalsems mét minerale oliën staan er ook om bekend om, vanwege dat afsluitende laagje, een verslavend effect te geven. Dat een lippenbalsem met smaakje je lippen nog meer uitdroogt wist ik alleen niet! Dat is zeker iets om rekening mee te houden dan! Ik smeer niet veel met lippenbalsems omdat mijn lippen eigenlijk nooit droog zijn, maar mocht ik wel smeren dan is het met Burt’s Bees of Blistex.

 • Greenblush
  20 januari 2016 at 20:13

  Ik wist het tot voor kort ook niet! Maar het is vooral wanneer je lippen echt droog en schraal zijn. In gewone situaties kan het uiteraard wel 🙂 Burts bees lijkt me ook erg fijn!

Leave a Reply