Duurzame lifestyle

#BodyPositive #StopBodyShaming

Vandaag een onderwerp wat me aan het hart gaat. Het is ondertussen alweer een tijdje geleden, maar enkele weken geleden zag op de site van Elle een column van Marianne Zwagerman voorbijkomen. Ik geloof dat ik nog nooit eerder iets zo tenenkrommends gelezen had. En ik was niet de enige die er zo over dacht. De reacties waren namelijk niet van de lucht. Marianne is van mening dat alleen vrouwen met een zandloper figuur mooi zijn. Topmodellen zijn in haar woorden ‘Model strijkplank, gewoon meisjes met een afwijking’ en vrouwen met overgewicht in bikini? Nee, dan wil ze ‘liever gewoon dood’. Want vetrollen kunnen natuurlijk ècht niet.

Goed, ze zal vast wat overdreven hebben om haar column wat kracht bij te zetten. Dat kan en uiteraard mag ze een mening hebben. Maar toch… mij raakt het. Er zijn zóveel mensen op de wereld die zich al waardeloos voelen omdat ze niet aan het algemeen geaccepteerde schoonheidsideaal voldoen. En dan word je ook nog eens extra de grond ingetrapt? Nee sorry, dat gaat er bij mij niet in.

#BodyPositive #StopBodyShaming

Laatst was ik bij een healthy food workshop aanwezig. Ik hou namelijk enorm van eten, ik hou van koken en ik probeer graag van alles uit. Gelukkig gaat mijn voorkeur uit naar gezond. Ik eet het liefste een salade of zelfgemaakte soep bij de lunch. En bij het ontbijt neem ik regelmatig een vers sapje of een smoothie. Aan groente en fruit hier geen gebrek. Snoepen doe ik af en toe (want het moet wel leuk blijven), maar met mate. Ik eet nagenoeg suikervrij. Verder beweeg ik voldoende, maar intensief sporten die ik op dit moment te weinig, dat geef ik eerlijk toe. Toch komt het erop neer dat ik over het algemeen best gezond leef.

Een van de medecursisten van de workshop klaagde over haar overgewicht. Want ze vond het zo erg. Goed, dat kan. Vervolgens begon ze tegen mij: ja, hoe is het voor jou dan? Want jij moet je toch ook ellendig voelen met je overgewicht? Ehhhh… Pardon?

Ik was erg verbaasd door haar vraag. Beetje geschokt ook wel. Waarom zou ik me ellendig voelen omdat ik een paar kilo te veel weeg? Ik vertelde haar dat ik oprecht helemaal ok ben met hoe mijn gewicht momenteel is. En ja, ik kan best een paar kilo afvallen. Echter mijn prioriteit ligt daar nu even niet. Komt vanzelf wel weer, wanneer ik de behoefte voel om er iets aan te gaan doen.

Ik heb er namelijk helemaal geen zin in om mezelf rot te trainen.  Voor een ander. Om slank te zijn. Voor een ander. Om een bikini body te hebben. Voor een ander. Waarom? Om mee te tellen? Om belangrijk gevonden te worden? Wel nee!

Begrijp me niet verkeerd, een healthy lifestyle hebben met gezond eten en genoeg beweging, is gewoon belangrijk. Maar weet je wat het is? De waarheid is dat we allemaal anders gebouwd zijn. En dat is gewoon HELEMAAL OK! Ik heb namelijk nog nooit in mijn leven maatje 36/38 gehad. Ik kan er wel naar streven, maar het is niet zo realistisch in mijn geval.

We moeten, vind ik, van het idee afstappen dat wanneer je buiten de norm valt, je dan minder waard bent dan een ander. Want het is gewoon complete onzin! Beter is om waardering te hebben voor je lichaam, hoe dan ook. Je bent een uniek wezen en we zijn allemaal mooi en prachtig, op ons eigen manier. Of je nou te zwaar weegt, of te licht, een gezond gewicht hebt, of niet, curvy bent, of juist niet. Het draait om zelfacceptatie, tevreden zijn met je lichaam en je eigen lichaam eren. Dit doen we, mijn inziens, veel te weinig. We laten het teveel van buitenaf, van de ander afhangen. Wij kijken vooral naar wat we niet mooi vinden aan ons lichaam.

Ja, je kunt vaak wel iets aan je gewicht doen. Ja, je kunt gezond eten, gezond leven en sporten. Maar ik vind het gewoon zó zonde om jezelf in de tussentijd onzeker, lelijk, waardeloos en minderwaardig te voelen omdat je niet ‘de ideale maten’ hebt! Want waarom zou je nu niet lekker in bikini naar het strand mogen? Waarom niet lekker dansen op een feestje als je er op dat moment zin in hebt? Want nee dat kan pas wanneer je die 10 kg afgevallen bent? Zo zonde!

Ik snap best zoiets makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar door de positieve punten van je lichaam te benoemen en deze te accentueren, je lichaam respectvol, liefdevol en met zorg te behandelen kun je er wel wat aan doen. En hé, desnoods praat je tegen jezelf in de spiegel en zeg je dat je er mag zijn 😉 Misschien een beetje gek in het begin, maar na een tijdje zul je merken dat je je beter gaat voelen.

Ook ben ik van mening dat het ook helpen als we meer modellen van allerlei soorten en maten in de media zouden zien. Een realistische afspiegeling van het echte leven zorgt er misschien voor dat vrouwen en jonge meisjes zich minder onzeker voelen en hun eigen lichaam leren te waarderen.

Dus please, laten we blij zijn met wie we zijn en hoe we eruit zien. Laten we het leven vieren. Het is zo ontzettend zonde om jezelf klein en onzichtbaar te houden! Focus daarom op #BodyPositive en #StopBodyShaming op social media kanalen. Want van happy mensen worden wij, en de wereld alleen maar nog mooier van!

You Might Also Like...

3 Comments

 • Natasja
  18 mei 2015 at 10:23

  Wat een mooi artikel Marieke, je hebt het geweldig verwoord!

 • Greenblush
  18 mei 2015 at 13:31

  Dankjewel Natasja! 🙂

 • Debbie
  4 juli 2015 at 17:12

  Een heel mooi artikel. Ik vind dat de maatschappij tegenwoordig helemaal is doorgeschoten met het ideale figuur. Inderdaad niet realistisch en het (be) oordelen van een ander zet zeker geen positieve kracht bij. Lief zijn voor jezelf en mooi voelen komt toch echt van binnenuit en ik denk dat we dat elkaar mogen leren in plaats van hoe krijg ik een sixpack. Het is allemaal zo betrekkelijk.

Leave a Reply