Green beauty Health

Hoe ik over parabenen denk | Health

Er is veel te doen over parabenen. En ook al wordt er veel onderzoek naar gedaan, er is veel controverse gaande. De ene wetenschapper beweerd dat parabenen (in kleine doses weliswaar) volkomen veilig zijn, de ander zegt dat parabenen kankerverwekkend kunnen zijn. En kijk, ik ben natuurlijk geen wetenschapper, en ik ga al helemaal niet beweren dat ik er veel verstand van heb. Toch verdiep ik me graag in ingrediënten en ik heb wel mijn eigen ideeën wat dit onderwerp betreft.

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn conserveringsmiddelen, die ervoor zorgen dat een product langer houdbaar blijft. Het is een stofje wat remmend werkt op de groei van bacterien en schimmels. Parabenen worden verwerkt in voedingsmiddelen, medicijnen, verzorgingsproducten, maar… ze komen ook voor in de natuur! Bepaalde fruitsoorten, zoals aardbeien en cranberry’s, bevatten van nature namelijk ook een kleine dosis aan parabenen.

Parabenen kun je op de ingrediëntenlijst herkennen aan “-paraben”. Er zijn verschillende vormen, waarvan methylparaben is wel de bekendste is. Hoe parabenen nou precies gevormd worden, met hun hele scheikundige formule, laat ik bij deze even achterwege.

Waarom fabrikanten graag parabenen gebruiken

Er zijn verschillende redenen waarom fabrikanten graag parabenen verwerken in hun producten. De voornaamste reden is dat parabenen heel stabiel zijn en ze zijn goed te verwerken bij breed uiteenlopende PH-waardes. Daarbij zijn parabenen een relatief goedkoop ingrediënt en je hebt er maar weinig van nodig om een product langer houdbaar te maken.

Het probleem met parabenen

Onderzoek heeft uitgewezen dat parabenen goed opgenomen worden door de huid. Daarbij hebben ze een lichte oestrogene werking; wat wil zeggen dat ze een invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding. Zo zijn er onderzoeken waarvan beweerd wordt dat parabenen borstkanker kunnen veroorzaken, andere onderzoeken zijn wijzen uit dat het allemaal zo minimaal is, dat het geen effect kán hebben. De vraag is: wie heeft er gelijk? Of zijn er misschien andere factoren tijdens zo’n onderzoek die over het hoofd gezien worden, die een hormoonverstorende werking werking hebben?

Veel consumenten zijn na deze onderzoeken zo geschrokken dat ze geen parabenen meer willen gebruiken. Sindsdien komen er steeds meer parabeenvrije producten op de markt. Dan kun je denken, hoera, maar wie zegt dat deze vervangende ingrediënten wél veilig zijn? Dat is namelijk nog maar de vraag. Voor veel merken is het gewoon een verkooppraatje, een truc om meer omzet te behalen. Maar over het vervangende ingrediënt wordt niets gezegd. En eerlijk is eerlijk, ik sta er ook lang niet altijd bij stil. Je bent dan toch snel geneigd om te denken; ‘het is parabeenvrij, het zal wel goed zijn’.

Toch is er namelijk één ding wat je goed voor ogen moet houden: Producten die water bevatten en producten die lang op de schappen moeten staan, hebben een conserveringsmiddel nodig, hoe dan ook. En niet alleen dan, ook vieze vingers in een potje dagcrème maakt dat een product sneller bederft. Zodra er zuurstof bij een product komt is er bederf gaande. Dit verklaart ook waarom natuurlijke verzorgingsproducten ook niet altijd voor de volle 100% natuurlijk zijn, dit komt doordat deze producten ook conserveringsmiddelen bevatten.

Ook natuurlijke merken kunnen parabenen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan Lush, zij willen nog wel eens gebruik maken van parabenen in hun producten. Toch zijn de meeste natuurlijke merken wel parabeen vrij. Voorbeelden van andere conserveringsmiddelen zijn Sodium Benzoate, Potassium Sorbate en Benzylalcohol. In voedingsmiddelen betreft het vaak E-nummers van 200-299.

Natuurlijke conserveringsmiddelen

Natuurlijke conserveringsmiddelen, die zijn er uiteraard ook. De bekendste is vitamine E. Dit is op oliebasis, en wordt daarom wel in crèmes en huidoliën verwerkt. Is volkomen veilig, maar is helaas niet in alle producten toepasbaar. Ook wordt wel eens Tea Tree olie gebruikt als conserveringsmiddel. Het nadeel daarvan is dat dit ook een hormoonverstorende werking heeft, net als… juist. Parabenen. Andere nadelen van natuurlijke conserveringsmiddelen zijn dat ze minder stabiel én een stuk prijziger zijn.

Hoe ik over parabenen denk

Ik denk dat parabenen, in zeer kleine verhoudingen, op zich niet veel kwaad kunnen in het lichaam. Ik denk ook dat andere conserveringsmiddelen niet per se beter/veiliger zijn. Ik vind het te kort door de bocht om te zeggen dat parabenen een kankerverwekkende werking hebben, maar ik denk wél dat andere factoren van invloed kunnen zijn. Factoren die in combinatie met parabenen een wisselwerking kunnen hebben, waardoor de hormoonhuishouding ernstiger verstoord raakt bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan combinaties van ingrediënten. Ik ben van mening dat juist dat hetgeen is wat beter onderzocht moet worden, waar we misschien nu nog te weinig zicht op hebben.

Eigenlijk zijn zo’n beetje al mijn cosmetica producten parabeenvrij, afgezien van een mascara en misschien een oogschaduw. Wanneer je één of enkele producten gebruikt die parabenen bevatten, dan kan je lichaam het wel verwerken. Maar wanneer je, net zoveel beautyproducten als ik op een dag gebruik en ze bevatten allemaal parabenen, ja, dan kan de hoeveelheid toch aardig oplopen. In hoeverre dat gevaarlijk is, durf ik niet te zeggen. Wel geloof ik dat een gevoelige huid allergisch op parabenen kan reageren (door middel van jeuk en huidirritatie). Wil je nou écht geen risico lopen, dan kun je het beste een olie op je huid smeren, zoals kokosolie of pure sheabutter om je huid te verzorgen. Puurder dan dat wordt het niet 🙂

Ik hoop dat het artikel het één en ander duidelijk heeft gemaakt. Mocht je verder nog vragen hebben, stel ze gerust!

Let jij er op of je producten parabenen bevatten?

Bronnen: 1, 2,

You Might Also Like...

8 Comments

  • Maureen
    28 januari 2016 at 13:20

    Goed en helder artikel – dank je Marieke! Het is in het oerwoud op internet altijd lastig om de juiste antwoorden te vinden omdat er van ieder onderwerp voor- en tegenstanders zijn. Jij legt het eerlijk, helder en open uit. Ik vermijd al bijna 20 jaar parabenen in cosmetica – better safe than sorry!

  • Mariska
    28 januari 2016 at 15:21

    Ik denk ook dat het allemaal wel meevalt. Ik vermijd parabenen in ieder geval niet. Bijna alle ingrediënten op zo’n lijst zijn voor mij wel mysterieus, waarom zouden parabenen dan opeens het enige slechte ingrediënt zijn? In Europa zijn er trouwens ook genoeg eisen van welke ingrediënten wel en niet mogen worden gebruikt, dat vind ik ook wel een beetje een geruststelling.

  • Evelien
    28 januari 2016 at 15:27

    Oeh, leuk artikel! Erg interessant om te lezen. Ik denk ook niet zo zeer dat parabenen in zulke kleine hoeveelheden kwaad kunnen voor ons lijf. We krijgen in het dagelijks leven met wel meer ‘schadelijke’ dingen te maken. Uitlaatgassen, alcohol in producten, parfum in producten, minerale olie die de huid afsluit, noem het maar op. Ikzelf ben niet zo panisch over parabenen dus, maar ik vind het wel de moeite waard om het te vermelden wanneer het in een product zit, want ik merk dat sommige lezers inderdaad dit ingrediënt vermijden.

  • Greenblush
    28 januari 2016 at 21:28

    Dankjewel Maureen!

  • Greenblush
    28 januari 2016 at 21:33

    Thanks! Ik noem het ook altijd of het er in zit of niet, vind het in ieder geval wel belangrijk om het te melden 🙂

  • Greenblush
    28 januari 2016 at 21:35

    Ja daar ben ik ook blij mee, dat er in ieder geval enige controle is wat erin zit en dat de producten getest worden enz 🙂

  • Galina
    28 januari 2016 at 22:41

    Ik probeer parabenen zoveel mogelijk te vermijden, maar ik verdiep me wel zoveel mogelijk in de ingrediëntenlijst om inderdaad, zoals je zelf zegt, het een niet in te ruilen voor iets dat nog ongezonder is. Wat goed van je dat je je hier zo in hebt verdiept!

  • Susanne
    30 januari 2016 at 19:58

    Wat goed dat je een wat genuanceerd beeld geeft van parabenen! Het wordt soms gepresenteerd als extreem slecht maar dit lijkt me een logischer verhaal 🙂

Leave a Reply